Vance

Bingewatchverslaving? In de UK kun je hiervoor behandeld worden

Afbeelding via Pexels

Er valt heel wat te bingewatchen tegenwoordig. Met streamingsdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en de rest hebben we tenslotte een hoop keus om weer eens een serie volledig af te kijken. Het is fijn om je onder te dompelen met de nieuwste series, maar er zit ook een keerzijde aan. In het Verenigd Koninkrijk trokken al meerdere mensen aan de noodbel omdat ze niet meer konden stoppen met het kijken naar series.

Verslaving

Ben je van plan om na het eten nog wat werk af te maken, blijf je toch weer hangen in een Netflix-serie. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Maar als dit zo ver gaat, dat je zelfs geen goede nachtrust meer hebt omdat je elke keer nóg een aflevering van de serie wilt kijken, is er toch iets meer aan de hand. Als je minder presteert op school of werk, je slaaprust en relaties verslechteren door Netflix, is de kans groot dat je te maken hebt met een verslaving.

Adam Cox is een Britse psychotherapeut en heeft inmiddels al drie mensen met zo’n verslaving behandeld. Hij vertelt dat zijn patiënten maar niet konden stoppen met kijken naar hun favoriete serie.

Beloningssysteem

Volgens Cox komt dit vooral omdat het beloningsmechanisme in ons brein gestimuleerd wordt wanneer we bingewatchen. Er komt dopamine vrij en dat kan voor problemen zorgen bij mensen die veel stress of angst ervaren. Zo ontstaat er slaaptekort, waardoor er meerdere problemen ontstaan.

Gelukkig heeft de psychotherapeut een manier gevonden om zijn patiënten van deze verslaving af te helpen, door middel van counseling en cognitieve gedragstherapie.

Heb je zelf het idee dat je echt verslaafd bent aan het kijken van series? En zorgt dit ervoor dat je minder snel met vrienden afspreekt, omdat je liever thuis op de bank een serie blijft kijken? Dan is er misschien wel iets meer aan de hand dan een standaard bingewatch-sessie. Mocht je er echt last van hebben, dan is het een goed idee om advies en hulp bij je huisarts te vragen.