Vance

Binnenkort op citytrip? Google laat je die digitaal ervaren

Een app die de menukaart voor je vertaalt, een app die je de weg wijst en de mogelijkheid geeft om vanuit je stoel in te zoomen op een schilderij in een museum. Dat is hoe Google de citytrip digitaal maakt. Of je nu zelf op citytrip gaat of thuisblijft, het maakt niets uit.

In Brussel gaf Google een demonstratie over van zijn apps die handig zijn op vakantie en ik mocht ze meteen uitproberen. Google Maps lijkt me voor niemand nieuw en dat was het voor mij dus ook niet. De app geeft je de mogelijkheid om de snelste route met de auto, fiets, het OV of wandelend te vinden. Je kunt dus ook de route met het OV checken, door aan te geven waar je naar toe wil en met welk vervoersmiddel je dit wil doen. Helaas kan de app je nog geen actuele reisinformatie geven. Dit kan wel wanneer je in de file staat. De app geeft je dan een alternatieve route.

Met Google Maps kun je heel gemakkelijk een route met het OV opzoeken.

Wat weinig mensen weten, is dat je ook op zoektermen kunt zoeken in Maps. Dus ‘restaurants’, ‘tankstations’ en ‘parkeerplaatsen’ kunnen allemaal weergeven worden. Je kunt deze zoekresultaten filteren op bijvoorbeeld het aantal sterren. Handig voor als je een overzicht van alle goede restaurants in de stad wil.

Als je dan eenmaal een goed restaurant in het vakantieland hebt gevonden, kun je deze met Streetview van binnen en buiten kijken. Ziet het er goed uit? Top! Eenmaal bij het restaurant aangekomen, zie je dat de menukaart niet in het Engels of Nederlands is. De bediening de hele menukaart voor laten lezen is ook nogal wat. Gelukkig kun je met Google Translate de menukaart vertalen. Je maakt een foto van de kaart en voor je het weet verschijnt de vertaling. Mocht je nu een allergie hebben, ook dan kun je dat ook laten vertalen. Handig! Een ‘probleempje’: voor Translate en Maps heb je internet nodig, maar gelukkig heeft bijna elk restaurant of hotel tegenwoordig wifi. En de kaart van een stad kun je in Maps eventueel downloaden zodat je hem ook offline kunt gebruiken.

Digitale kunstwerken

Daarnaast is er Google Arts & Culture. Hier worden kunstwerken van over de hele wereld digitaal opgeslagen. Het Google Cultural Institute, onderdeel van Google Arts & Culture, heeft met het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België samengewerkt en hebben inmiddels 12 van de 40 kunstwerken van de Belgische kunstenaar Bruegel digitaal weten te maken. Met een gigapixel-lens zijn de kunstwerken gefotografeerd, zodat de bezoeker thuis achter zijn laptop zo dicht op het schilderij kan inzoomen dat er dingen te voorschijn komen die je anders niet gezien zou hebben.

Een demonstratie hoe dicht je op een schilderij kunt inzoomen. Op de tablet zien we de situatie die linksonder op het schilderij gaande is.

Ook kun je deze 360 graden video van het schilderij De val der opstandige engelen van Bruegel bekijken. Deze video is ook te bekijken in virtual reality als je een Google Cardboard hebt. Een bijzondere ervaring!

6 miljoen foto’s

Het Google Cultural Institute werkt samen met meer dan 1000 instellingen uit 70 landen, om het culturele erfgoed voor internetgebruikers bereikbaar te maken. Inmiddels zijn er in totaal 6 miljoen foto’s en video’s van de kunstwerken te bekijken op de site.  Zo kun je dus voordat je op citytrip gaat, alvast een kijkje in het museum nemen. Óf bij thuiskomst de prachtige schilderijen én de stad (op Maps) nog eens herbeleven.

Door de apps van Google maximaal te gebruiken, heb je dus geen papieren stadsgids meer nodig. Het enige waar je even over na kunt denken is of je een stad wel op deze digitale manier zou willen ontdekken, want het is misschien wat minder gezellig als je vriend of vriendin continu met zijn neus in z’n telefoon zit.