Waarschijnlijk heb je het al voorbij zien komen op Instagram, Facebook of Twitter: een zwarte afbeelding met de hashtag #blackouttuesday. De reden hierachter? Er wordt opgeroepen om een dagje stil te zijn op social media, om bewustzijn te creëeren rondom de situatie in Amerika en racisme over de hele wereld.
#blackouttuesday
Bedrijven, mensen en organisaties van over de hele wereld spreken zich uit tegen racisme. Dit doen zij door een zwarte afbeelding te delen op social media, om hun solidariteit aan de Black Lives Matter-beweging te tonen.
Een hoop mensen delen een zwarte afbeelding op sociale media, maar ook grote organisaties laten hun stem horen. Netflix, YouTube, HBO en Hulu hebben hun steun aan de Black Lives Matter-beweging laten horen. YouTube heeft zelfs beloofd een miljoen dollar te doneren aan organisaties die strijden tegen institutioneel racisme.
We stand in solidarity against racism and violence. When members of our community hurt, we all hurt. We’re pledging $1M in support of efforts to address social injustice.
— YouTube (@YouTube) May 30, 2020
George Floyd
Dit alles is een demonstratie naar aanleiding van de gebeurtenis van Afro-Amerikaanse George Floyd uit Minneapolis, die om het leven is gekomen door politiegeweld. De agenten drukten hem maar liefs 9 minuten lang op de grond, terwijl hij elf keer aangaf dat hij geen lucht meer kon krijgen. In eerste instantie kwam er naar buiten dat hij in het ziekenhuis was overleden, maar uit een tweede autopsie blijkt dat hij door de agenten om het leven is gekomen door verstikking.
Deze gebeurtenis heeft voor een hoop ophef gezorgd over de hele wereld. In Amerika gaan de mensen de straat op om te protesteren tegen racistisch politiegeweld.
Demonstratie op de Dam
Ook op de Dam in Amsterdam waren gisteren demonstraties tegen racistisch politiegeweld en discriminatie. Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, heeft hier veel negatieve reacties op gekregen. Er was een vergunning vergeven voor een demonstratie van 250 – 300 betogers, maar boven verwachting kwamen hier duizenden mensen op af.
Dat zorgde ervoor dat de Dam vol raakte en er geen 1,5 meter afstand tussen de demonstranten gehouden kon worden. Er wordt gezegd dat Halsema hier strenger had moeten optreden. Volgens haar was het niet mogelijk om het tegen te houden. “Daar stonden heel veel mensen met zware emoties. Ik had alleen met zware politie-inzet kunnen ingrijpen, wat weer tot veel onrust en misschien rellen had kunnen leiden.”