Vance

Deze blinde Apple-ontwikkelaar verandert de wereld met 22 jaar

Veel Amerikaanse succesverhalen hebben de volgende heroïsche strekking: iemand heeft een rough start maar grijpt kansen, zet door en overwint alle obstakels op weg naar het grote succes. Het verhaal van deze blinde Apple-ontwikkelaar begint niet anders; 15 weken te vroeg geboren kan de opa van Apple-ontwikkelaar Jordyn Castor haar in zijn handpalm vasthouden.

Zijn trouwring kon hij van haar armpje tot over haar schouder schuiven. Volgens de doktoren heeft Castor weinig kans te overleven. Nu is ze 22, blind sinds haar geboorte als gevolg van haar vroege geboorte en een veelbelovend talent in de techwereld met betrekking tot appontwikkeling en diversiteit.

Avontuurlijk

Hoe kwam de Apple-ontwikkelaar zover? Gedurende haar kindertijd stimuleerden Castors ouders haar om de algemene maatschappelijke verwachting van mensen met een handicap te weerleggen. Ze motiveerden haar avontuurlijk te zijn, assertief en haar nieuwsgierigheid te stillen met zelfontwikkeling.

Deze mindset leidde tot Pastors eerste kennismaking met technologie – of het nu een desktop computer was die haar familie haar gaf of de computer in haar klaslokaal die de docenten van Pastor haar stimuleerden te gebruiken.

Ze vertelt tegen Mashable dat ze maar wat graag uitvogelde hoe de gadgets die haar familieleden haar gaven precies werkten. “Ik realiseerde me dat ik kon leren coden op de computer en dat ik bepaalde stappen moest doorlopen om de kunnen doen wat ik wilde”, aldus Castor – die zich nu focust op het verbeteren van features zoals VoiceOver voor blinde Apple gebruikers. “Ik besefte dat met mijn kennis van computers en technologie, ik de wereld zou kunnen hepen veranderen voor mensen met een handicap.”

iPad

De grootste wens van Castor: technologie toegankelijker maken. Toen ze op haar zeventiende haar eerste iPad kreeg wist ze het zeker: ik ga de techindustrie verrijken. In eerste instantie liep Pastor stage bij Apple, waarna ze al gauw aan de slag kon voor een baan.

Haar eerste ontmoeting met het bedrijf was bijzonder zenuwslopend. Nerveus maar optimistisch zei ze tegen zichzelf: je zal niet weten hoe het zal zijn tenzij je het probeert. Dus: ga!

Populair

Castor volhardendheid hielp: ze kreeg een fulltime baan in het design- en kwaliteitsteam van Apple, dat de toegankelijkheidsfuncties ontwikkelt. Ze is inmiddels een populaire medewerker geworden bij haar collega’s.

In haar werk bij Apple houdt Castor zich bezig met VoiceOver en allerlei nieuwe toegankelijkheidsfuncties, waaronder een nieuwe functie voor de Apple Watch. Haar manager Sarah Herslinger geeft meer uitleg over Apple’s betrokkenheid en inzet voor toegankelijkheid: “Toegankelijkheid is iets dat nooit eindigt, een goed team dat daar met veel passie en toewijding aan werkt is erg belangrijk”.

Voor watchOS 3 is er door het toegankelijkheidsteam gewerkt aan een nieuwe functie waarbij blinden en slechtzienden de tijd middels trillingen door krijgen via hun Apple Watch. Een persoon zonder handicap kan makkelijk naar beneden op zijn Apple Watch kijken, een visueel beperkt persoon moet daar nu VoiceOver voor gebruiken. In watchOS 3 wordt dit makkelijker voor hen. Overigens kunnen rolstoelgebruikers met watchOS 3 ook meer doen met de Activiteit-app.

Swift playgrounds

Castor speelde ook een grote rol in het maken van Apple’s Swift Playgrounds-app, een app waarmee kinderen leren om in Swift te programmeren aan de hand van een spelletje. “Ik kreeg veel Facebook-berichten van ouders met kinderen met een visuele beperking dat hun kind zo graag wilde leren programmeren.” ‘Weet jij een manier hoe ze dat kunnen doen?’, vroegen veel ouders. Castor is blij dat ze nu kan zeggen dat kinderen naar hartenlust kunnen programmeren. “Ze hoeven alleen maar VoiceOver aan te zetten en ze kunnen beginnen.”