BNNVARA legt vinger op de zere plek met titel 'Hetero vermoord om geaardheid' - Vance

Nu aan het lezen

BNNVARA legt vinger op de zere plek met titel ‘Hetero vermoord om geaardheid’

BNNVARA legt vinger op de zere plek met titel ‘Hetero vermoord om geaardheid’

Vanochtend viel een kop in mijn Facebook tijdlijn wel erg op toen ik er doorheen scrolde: “Hetero vermoord om geaardheid.” Zonder mij bewust te zijn van mijn eigen bizarre reactie klik ik door. Wat blijkt? Het artikel van BNNVARA gaat helemaal niet over een hetero maar over een homo man.

Choquerende titel

Maar waarom choqueert deze titel mij dan meer dan een kop met “Homo vermoord om geaardheid”? We zijn het anno 2017 blijkbaar gewend om te lezen dat iemand veroordeeld of zelfs vermoord wordt omdat hij of zij met iemand van hetzelfde geslacht naar bed gaat. Maar dat een hetero op diezelfde manier behandeld wordt? Nee, dat is ‘natuurlijk’ uit den boze.

De titel werpt vragen op bij de lezers: “Is de redactie verder wel wakker?” en “ik dacht dat dit De Speld was”. Wat de lezers niet begrijpen is dat dit juist de vinger op de zere plek legt. Reacties over de dood van een homo – waar het eigenlijk over gaat – blijven uit. In plaats daarvan zijn de reacties juist gericht op de verwarring die de titel schept.

Dexter Pottinger

Het weliswaar korte maar krachtige artikel wil met de titel de aandacht richten op de dood van de Jamaicaanse activist Dexter Pottinger. Deze homoseksuele man werd vorige week vermoord om zijn geaardheid. Toch ging het nieuws redelijk stilletjes aan ons voorbij. De publieke omroep laat met de opvallende titel zien dat het soms goed is om erbij stil te staan wat wij als ‘normaal’ of ‘vanzelfsprekend’ beschouwen.

Door de jaren heen heeft zich een enorm stigma gevormd op homoseksualiteit. En omdat hier zo’n lange en wrede geschiedenis achter schuilt, zijn wij eraan gewend geraakt. Dat homoseksualiteit door religies en in veel landen nog wordt verboden, is bij de meesten bekend. Het effect dat BNNVARA met de titel bereikt is dus wel degelijk te verklaren. Wij hebben nu eenmaal een klein referentiekader als het gaat om hetero’s die vermoord worden om hun geaardheid. Toch is het goed om af en toe weer even op je plek gezet te worden en je hier extra bewust van te zijn.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.