Er is een hoop gaande in de wereld. Niet alleen hebben we te maken met een pandemie, maar lijken we in een heuse anti-racisme revolutie te zitten. In Amerika gaan mensen dagelijks de straat op voor Black Lives Matter, maar ook in de rest van de wereld gebeurt dit. Zo ook in Nederland.
Politiegeweld
Het is een jarenlange strijd die eigenlijk nooit is opgehouden. Maar sinds de dood van George Floyd – die vermoord werd door een politieagent in Minneapolis – lijkt de maat vol te zijn. Er is een lange lijst met namen van zwarte mensen die door politiegeweld vermoord zijn terwijl zij onschuldig waren.
Politiegeweld en racisme in Amerika lijkt misschien ver weg, maar ook dichterbij huis gebeurt dit. Een zwart persoon in een mooie auto zal toch eerder van de weg worden gehaald dan een wit iemand in exact dezelfde auto. Het is een diepgeworteld probleem waar veel mensen ook in Nederland mee hebben te leven. Denk aan discriminatie op de arbeidsmarkt of het dus etnisch profileren van de politie en zelfs de belastingdienst.
Educate yourself
Juist daar moet verandering in komen en dat begint pas echt bij het erkennen van het probleem. Juist als wit persoon is het belangrijk om je hierin te verdiepen. Het informeren naar dit onderwerp is een eerste stap in de richting om het racisme (ook in Nederland) te stoppen.
Boeken over anti-racisme
Er zijn ontzettend veel boeken te vinden. Een paar interessante tips:
Hallo witte mensen – Anousha Nzume
“In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten”, aldus Anousha Nzume. In Nederland leven we in een witte cultuur en dit boek dient als een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld.
Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat – Reni Eddo-Lodge
Reni Eddo-Lodge gaat op zoek naar de historische oorzaken van racistische vooroordelen en toont aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze samenleving werkt. “Om het structurele racisme tegen te gaan moeten we er ons allemaal bewust van worden”, zegt Reni Eddo-Lodge.
Roofstaat – Ewald Vanvugt
Wat iedere Nederlander moet weten behelst de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië ruim zestig jaar geleden.
Witte onschuld – Gloria Wekker
Gloria Wekker schrijft in dit gezaghebbende boek onder andere over hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, over de hedendaagse conservatieve politiek en over de controversen rondom het Zwarte Piet-debat.
Alledaagse racisme – Philomena Essed
Voor “Alledaags racisme” sprak Philomena Essed aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw met een twintigtal Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen over situaties op het werk, bij het zoeken naar woonruimte, tijdens het contact met buren of collega’s, bij het winkelen, in de bus of in de tram. Als een van de eerste onderzoeksters probeerde zij een beeld te krijgen van de vooroordelen en het racisme dat deze vrouwen ondervonden in hun alledaagse omgang met witte Nederlanders. Hoewel het boek voor het eerst in 1984 verscheen, is het (helaas) nog steeds relevant.
Wil je meer lezen over anti-racisme? Neem dan een kijkje op withuiswerk.nl.