Businessclass vliegen onder de 1000 euro? Reizend fotograaf Chris deelt zijn beste tips - Vance

Nu aan het lezen

Businessclass vliegen onder de 1000 euro? Reizend fotograaf Chris deelt zijn beste tips

Uitzicht vanuit de helikopter bij zonsondergang op Palau

Businessclass vliegen onder de 1000 euro? Reizend fotograaf Chris deelt zijn beste tips

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Chris, mid 30’s, en ik combineer business en leisure trips om de wereld te zien. Ik heb het gedoopt tot ‘bleisure travel’. Dit doe ik nu een dikke 10 jaar en dat bevalt prima. In 2014 heb ik besloten dat ik iets met mijn fotografie moest gaan doen en daaruit is CTB Global ontstaan. Het is een online travel magazine met veel foto’s per artikel.”

Chris bij Tara Salt Flat en een 5-sterren lunch.

By far de meest bijzondere bestemming ooit – en waarom!

“Lastig. Ik heb niet direct een favoriete bestemming maar wat betreft natuur is dat toch Palau (een land in Oceanië, red.) Het is een super bestemming voor strand, zon, snorkelen en duiken. Ook de zoutvlakte bij Uyuni, Bolivia was een unieke bestemming. Ik zoek ook graag cultuur op. China is dan mijn absolute nummer één. Ook, maar dit is wel off the beaten track, is het eiland Tinian. Nooit van gehoord? Daar zijn de bommenwerpers opgestegen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gegooid hebben. Een favoriet moet bij mij iets unieks hebben.”

Plannen of spontaan reizen en zien waar je uitkomt?

“Plannen, plannen, plannen. Ik plan alles op voorhand. Ja ik ben een control freak wat dat betreft. Ik weet per dag exact wat ik ga doen, behalve de vrije dagen. Omdat ik vaak slechts 5-8 dagen heb voor of na een business trip moet ik alles wel goed plannen. Ik baken vaak een regio af waarbinnen ik alles in die dagen kan zien.”

Chris: ‘Deze foto is gemaakt tijdens een roadtrip met mijn dochter door West-Amerika, waar we onder meer de Grand Canyon en Horseshoe Bend bezochten bij zonsondergang.”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is is op reis?

“Google maps. Die weet gewoon alles te vinden en je kan regio’s downloaden voor offline gebruik. Ga je hiken dan is je telefoon ook onmisbaar; ook bij geen bereik want je kompas zal het blijven doen. Zorg eventueel voor een extra batterij zodat je extra power hebt onderweg. Neem ook altijd een auto-lader mee die je bijvoorbeeld ook in taxi’s even snel kan gebruiken. Op deze manier zal je nooit meer verdwalen.”

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?

Tijdens mijn reis schrijf ik geen artikelen over die reis zelf. Ik publiceer wel artikelen maar die zijn allemaal van eerdere reizen. Tijdens een reis gebruik ik over het algemeen alleen Instagram story’s voor live feeds. Ook foto’s op Instagram doe ik vaak pas als een artikel online gaat omdat ik de foto’s eerst bewerk. Ik gebruik een Canon 6D met diverse lenzen (8-15mm, 16-35mm, 24-105mm en een 70-300mm zoom lenzen; een 50mm 1.4; een 100mm macro), een Olympus PEN7 met onderwaterhuis voor onderwater / op het water, een iPhone 7 en een GoPro Hero 4 met gimbal voor stabilisatie.

Uitzicht vanuit de helikopter bij zonsondergang op Palau

Ik edit alle foto’s in Adobe Bridge met Adobe Camera Raw en eventueel in Photoshop. Waarom ik geen Adobe Lightroom gebruik? Voor controle! Ook maak ik gigapixel foto’s wat een leuke uitdaging is en voor superresultaten zorgt. De bedoeling is hiervoor op korte termijn een gigapan te kopen die op statief automatisch in één uur tijd circa 1000 foto’s schiet van één scene en deze aan elkaar plakt.

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk op reis kan?

“Mijn beide bedrijven kan ik vanaf mijn laptop runnen. Daar hoort ook bij dat als ik op reis ben, ik soms ook gewoon saai vijf uur op de hotelkamer zit te werken. Voor de business trips moet ik één keer per jaar naar Buenos Aires, Sao Paulo, USA, Moscow, Beijing, Tokyo en Singapore dus heb ik 7x de mogelijkheid er een leuke 8 dagen bij te plakken. Dit is dus 8x 2 weken bleisure travel. Daarnaast ben ik alle schoolvakanties met de familie weg dus het is prima te combineren met mijn privé leven.

Chris op de Salar de Uyuni bij zonsondergang met een goede wijn en wat amuses.

Als ik in Nederland ben, werk ik thuis omdat ik geen 9-5 baan heb. Kortom: weggaan gaat vanzelf. Het is soms moeilijk iets nieuws te vinden wat binnen de planning valt. Qua budget is het simpel: ik maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s voor de vluchten waardoor een businessclass ticket ook onder de 1000,- euro kan blijven. Hetzelfde geldt voor hotels en de verkoop van bestemmingfoto’s levert voldoende op voor de rest.

Heb je nog een leuke travel-boekentip? Of een traveltip in het algemeen?

Het enige boek, mijn travel bijbel, is het UNESCO World Heritage Boek. Daarin staan alle UNESCO sites welke ik alle wil bezoeken. Echter er is ook een UNESCO lijst met sites die mogelijk in de toekomst officieel erkend worden: de Tentative List. Die beide gebruik ik vaak als basis en dan kijk ik simpel door in Google te zoeken wat er eventueel nog tussenin ligt. De enige belangrijke tip is: doe wat je zelf leuk vind!

De andere kan van Siem Reap, Cambodja. Een klein jongetje op een vuilstort. Chris: “Ik ben van mening dat het belangrijk is ook het echte leven te zien.”

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.