Campus Party gaat meisjes overhalen met tech bezig te gaan

Nu aan het lezen

Campus Party gaat meisjes overhalen met technologie aan de slag te gaan

Campus Party gaat meisjes overhalen met technologie aan de slag te gaan

Nederland is van deze week een bijzonder evenement rijker: Campus Party Europe. Een technologiefestival, waar jonge mensen (studenten, programmeurs, creatieven en ondernemers) zich vijf dagen lang onderdompelen met presentaties, hackatons, workshops en feestjes. Om daardoor dingen te leren, mensen te ontmoeten en plezier te hebben.

Campus Party is in 1997 ontstaan in Spanje als een LAN-party waar studenten tegen elkaar gingen gamen. Het groeide snel uit en niet alleen qua omvang, maar ook qua invulling. Het werd meer dan gaming, technologie en innovatie en de veranderende maatschappij kregen een rol. En het festival maakt de stap naar Zuid-Amerika, waar het inmiddels net zo populair is als in Spanje.

In 2010 werd de eerste Engelstalige editie georganiseerd. Dat zorgde voor nieuwe aandacht en de Spaanse organisatie organiseerde vervolgens nog twee Europese edities, in Londen en Berlijn. Dat liep aardig, maar het werd in Noord-Europa niet zo’n succes als in het zuiden. Waarschijnlijk juist doordat de Spaanse organisatie deze edities hebben opgezet. En dus wordt de eerst editie in Nederland, die woensdagavond van start gaat in Nederland, door de Nederlandse organisatie georganiseerd.

Maatschappij

“Je ziet dat je anders de verbinding mist met lokale cultuur, bedrijven, partners”, vertelt Roderick Wijsmuller van het bestuur van Campus Party Europe. “In Nederland willen we een coalitie opbouwen; we willen dit met lokale partijen doen. Met universiteiten, studieverenigingen, startups, incubators, overheidsorganisaties etc. Dit kan alleen als je geworteld bent in de maatschappij.”

Campus Party doet dat meteen slim door het evenement onderdeel te maken van Startup Fest Europe. Dit is een reeks evenementen om aandacht te vestigen op de Nederlandse startupcultuur, die verspreid door Nederland plaatsvinden. Campus Party is de grootste, maar is tegelijkertijd ook meer dan een startupevenement.

Spelenderwijs in aanraking komen met techniek

“We willen bijvoorbeeld ook bereiken dat kinderen van 9/10 jaar, die de eerste keuzes maken voor de rest van hun leven, technologie een prioriteit gaan geven. Technologie is van ons allemaal, heeft overal impact, bij elk vak en elk beroep. Uitdagingen die we hebben waar technologie een rol bij speelt, worden steeds zichtbaarder. Van biotech en gezondheidszorg tot voedselvoorziening en vervoer. Niet voor niets hebben we ‘healthy urban living’ als centraal thema gekozen”, vertelt Wijsmuller.

Girls in Tech

Speciaal daarom wordt komende zaterdag een Girls in Tech & Family Day georganiseerd. Een dag voor kinderen, waarbij extra aandacht uitgaat naar meisjes. Niet zonder reden, want als kinderen zich al interesseren voor technologie, dan zijn het ook nog eens heel vaak jongens. En dat komt grotendeels door hoe er tegenaan wordt gekeken in onze maatschappij, vertelt Janneke Niessen van Project Prep met wie we eerder ook al een keer spraken over dit onderwerp.

“Het is onwetendheid, het is niet bewust”, aldus Niessen. “Ik leg vaak uit dat alle bedrijven techbedrijven worden. Dan zeggen mensen: ‘Oh, is dat jou mening?’ En dat zeg ik ‘Nee, het is een feit.'”

En als het specifiek gaat om meisjes en technologie, dan ziet Niessen dat stereotypen er in onze maatschappij nog steeds heel erg inzitten. “Laatst vertelde iemand mij dat zijn dochter zich aan het oriënteren was op een opleiding en mee wilde met de door school georganiseerde trip naar de TU Delft. Haar docente zei toen: ‘Het is eigenlijk vooral voor jongens, maar je kunt wel mee.'”

Leraren en ouders

En dat terwijl scholen een essentiële belangrijke rol spelen in de keuze van meisjes (en jongens) voor technologie. Roderick Wijsmuller van Campus Party vindt dat we in het onderwijs simpelweg niet genoeg doen. “In andere landen zijn ze vooruitstrevender. Tech is in andere landen een veel belangrijker onderdeel in van de vakken op school. Het is niet de onwil of onkunde van ouders. Het is het besef. We hebben de leraren nodig.”

“Maar het ligt ook zeker bij ouders”, vult Niessen hem aan. “Die zeggen tegen hun dochters: technologie is niets voor jou. Doe maar niet.”

Knutselen op Campus Party

Niessen wil met Project Prep niet zozeer meisjes in de technologie trekken, maar technologie hun belevingswereld intrekken. “Meisjes zien niet wat het voor hen kan doen. Ze vinden het saai en moeilijk. Ze hebben een verkeerd beeld van wat het is. Ze willen niet in tech werken, maar wel bij Instagram. Je moet de aanpak bij de meiden echt concreet maken. Wat kun je er mee maken? Wat kun je er mee doen?”

Project Prep is één van de vele initiatieven die een plek heeft gekregen op de Girls In Tech & Family Day. Er zijn een heleboel workshops van een uurtje om spelenderwijs iets met technologie te doen. “We willen hiermee het gevoel meegeven: technologie is iets wat je heel snel zelf kunt doen”, legt Wijsmuller uit. “Maar er zijn bijvoorbeeld ook virtual reality-opstellingen. Het is een soort NEMO voor technologie.”

En het is dus voor de duidelijkheid ook gewoon toegankelijk voor jongens. “We willen meisjes de trekker laten zijn, maar eigenlijk dat hele families komen.” De eerste 500 meisjes die komen krijgen gratis het boek Project Prep mee maar huis, gesigneerd door schrijfster Niki Smit.

Beweging

Het doel van de organisatie van Campus Party Europe wordt niet enkel bereikt met de Girls in Tech & Family Day en de andere vier dagen van het evenement. “Het is een beweging, een verhaal”, vertelt Roderick Wijsmuller.

“We willen dat partijen bij dit verhaal aanhaken. We willen op basis- en middelbare scholen de manier van denken gaan uitdragen. We willen schoolprogramma’s inzetten en dan bijvoorbeeld een lokale mini-Campus Party organiseren. Om over een jaar te vertellen wat er is gebeurd in een jaar.”

Mocht je willen deelnemen aan de Campus Party, dan kun je je kaarten online bestellen. Een ticket voor de Girls in Tech & Family Day komende zaterdag kost slechts 15 euro voor toegang met 2 ouders en maximaal 4 kinderen. Wil je deelnemen aan de hele Campus Party, dan betaal je slechts 99 euro voor een zogenaamd Campusero-ticket dat 5 dagen geldig is en ook goed is voor 4 overnachtingen. Gebruik hiervoor de kortingscode MPCPEU2016. Meer over de hele Campus Party lees je op Numrush.

Vance is als mediapartner verbonden aan de Campus Party en we doen daarom deze week verslag van het evenement.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.