CBS: 'Vrouwen zijn energiezuiniger dan mannen'

Nu aan het lezen

CBS: ‘Vrouwen zijn energiezuiniger dan mannen’

CBS: ‘Vrouwen zijn energiezuiniger dan mannen’

Met de klimaatverandering is het belangrijk om bewust met energie om te gaan. Maar dat blijkt niet de voornaamste reden voor Nederlanders om energiezuinig te zijn. De belangrijkste reden is namelijk kostenbesparing. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Volgens het onderzoek zijn vrouwen energiezuiniger dan mannen. 78 procent zegt namelijk een apparaat sneller uit een stopcontact te halen, tegenover 71 procent van de mannen. Verder zegt 67 procent van de vrouwen dat ze zich warmer aankleden voor ze de verwarming omhoog doen, tegenover 60 procent van de mannen.

Verder zijn mensen die zeggen om het milieu te geven in hun gedrag vaak ook energiebewust. 90 procent zegt bewust om te gaan met energie in en om huis, en die mensen trekken ook vaker de oplader uit het stopcontact als de telefoon is opgeladen dan mensen die minder energiebewust zijn. Ook doen ze bijvoorbeeld de vaatwasser of wasmachine pas aan als die helemaal vol is.

Mensen die minder energiebewust zeggen te zijn, gaan ook vaak zuinig om met energie. Want ook zij zetten veelal het licht uit als er niemand in de kamer is en zet de vaatwasser pas aan als deze vol is. Mensen die energiebewust zijn doen dat alleen net iets vaker.

Geld besparen

Vrijwel iedereen heeft als voornaamste motivatie echter dat ze er geld mee kunnen besparen. Zo zegt de helft hun oplader uit het stopcontact te halen als het apparaat is opgeladen om geld te besparen. Een derde van de mensen doet dat omdat het beter is voor het milieu, een vijfde om een andere reden.

Tweederde van de bevolking sluit bovendien de ramen en deuren als de verwarming aanstaat en doet het licht in kamers waar niemand is uit om geld te besparen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.