Copyright op 'Happy Birthday' lied ongeldig verklaard - Vance

Nu aan het lezen

Copyright op ‘Happy Birthday’ lied ongeldig verklaard

Copyright op ‘Happy Birthday’ lied ongeldig verklaard

En jij maar denken dat je legaal ‘Happy Birthday’ zingt als er weer iemand jarig is. Niet als het aan Warner Chappell Music, onderdeel van de bekende Warner Music Group, ligt. De groep deelde tot nu toe bekeuringen uit als iemand weer zogenaamd inbreuk pleegde op hun copyright, maar die tijd is voorbij.

Vandaag werd in de federale rechtbank van Los Angeles het liedje “Happy Birthday To You” eindelijk vrij verklaard, nadat de Warner Music Group jarenlang copyright claimde en hier goed geld mee verdiende. Vanaf nu is het lied publiek domein en mag er weer overal vrolijk én legaal “Happy Birthday” gezongen worden.

Het lied werd in 1993 geschreven door de zussen Parry en Mildred Hill maar hier werd in 1935 copyright op aangevraagd door het bedrijf Clayton F Summy. Vandaag bleek dat de auteursrechten alleen golden voor specifieke arrangementen en niet voor het deuntje zelf. De rechter verklaarde dat de aangevraagde copyright nooit van toepassing was op de songtekst van het lied en dat de claims onterecht waren.

Er werd al eerder beklag gedaan over de copyright op de site unhappybirthday.com waar mensen werden opgeroepen om een klaagmail te sturen. Aanklagers genoeg dus in de rechtbank vandaag, onder wie filmmaker Jennifer Nelson die $1,500 zou moeten betalen voor het gebruik van het nummer in haar documentaire.

Voor de jarigen van vandaag, namens Marilyn:

 

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.