Creatiever zijn? Begin een ritueel!

Nu aan het lezen

Creatiever zijn? Zorg voor rituelen!

Creatiever zijn? Zorg voor rituelen!

Creatievelingen hebben het imago chaotisch te zijn, alleen dat betekent niet dat zij geen gewoontes hebben. Integendeel, wil je creatiever zijn, dan is een vaste routine onmisbaar, schrijft Elle.

Bij een kunstenaar denk ik aan iemand die aan het einde van de ochtend de kwast oppakt die gisteravond op de grond is neergelegd. Ergens in de hoek staan gebruikte verfpotten en de ruimte is gevuld met projecten die half af zijn. Een schrijver zie ik ‘s nachts opspringen van de inspiratie en doorwerken tot in de middag om vervolgens een middagdutje te doen. Echt geordend komen creatievelingen niet op mij over. Maar om iets gedaan te krijgen, hebben ook zij vaste rituelen.

Slaap-waakritme

De beste schrijvers en kunstenaars blijken gewoontes te hebben. Niet elke gewoonte is even effectief, maar het belangrijkste is dat er in elk geval een vaste routine is, waardoor je vanzelf aan het werk gaat. Een van die gewoontes is bijvoorbeeld een vast slaap-waakritme. Deze visualisatie laat zien op welke tijden bekende schrijvers opstonden en wat zij schreven.

Er was niet een duidelijke relatie tussen slaap en productiviteit te vinden, zoals de opvatting dat vroege vogels meer gedaan krijgen, maar één ding is in elk geval duidelijk: alleen al de gewoonte om elke dag op een vaste tijd op te staan en naar bed te gaan, zorgt ervoor dat je sneller aan de slag gaat.

Productief

Andere gewoontes die enkele bekende schrijvers hebben zijn…

  • Zichzelf afsluiten voor een bepaalde tijd.
  • Meteen beginnen met schrijven na het opstaan.
  • Eerst in een schrift schrijven, dan pas de computer of laptop aanzetten.
  • Tussendoor vrienden zien of sporten en ’s avonds weer verder werken.
  • Tijd vrijmaken om te lezen of naar de bibliotheek te gaan.

Vaak denken we aan slechte gewoontes, zoals het continu controleren van je Facebook tijdlijn, maar de gewoontes van bekende schrijvers laten zien dat routines juist ook heel goed kunnen werken als je productiever wilt zijn. Ze hebben iets gevonden wat werkt en houden daaraan vast. Door het steeds weer te doen, voelt het steeds natuurlijker net zoals wanneer je aan het fietsen bent of autorijden.

Lisa is 24 jaar en woont in Amsterdam. Ze deed de master New Media & Digital Culture en is onder meer geïnteresseerd in psychologie, technologie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.