De 10 beste apps van 2016 die je leven makkelijker maken

Nu aan het lezen

De 10 beste apps van 2016 die je leven makkelijker maken

De 10 beste apps van 2016 die je leven makkelijker maken

Voor efficiency- en geluksliefhebbers was 2016 een extreem goed jaar. Van gratis zelfhulp-apps (meditatie, health) tot efficiënt ondernemen op je smartphone: u vraagt, wij draaien.

Een combinatie van slim data gebruik, goede interface en een originele aanvulling van bestaande apps, maken het lastig een behapbare selectie te maken van alle goodness op de app-markt. Onderstaande toppers zijn daarom geselecteerd op populariteit, maar nog meer op dagelijks gebruik. Een fantastische maar totaal overbodige app? Dat zit hier niet bij.

1. Prisma

Foto’s bewerken doe je nowadays in bijna elke social app: Instagram heeft verdacht veel SnapChat features, net zoals WhatsApp. Een filtertje hier, een crop daar, en je bent voorzien van een kek plaatje. Fotofilterapp Prisma is een stuk unieker. Het gebruikt complexe algoritmes om je afbeeldingen te transformeren naar heuse kunstwerken. Sinds de laatste update is het ook mogelijk dit met videos te doen.

De ervaring leert dat het even duurt voordat je weet welk filter het best bij je foto’s past, maar dan heb je ook wat.

Prisma is gratis beschikbaar in de App Store en Play Store

2. Trello

De beste ideeën komen op de meest onverwachte momenten. Om een wirwar aan notities, doodles en onleesbare krabbels te voorkomen is Trello de moeite waard te proberen. Het is een notitie-app met lijsten zoals Wunderlist met ruimte voor alles wat je nog moet doen, maar niet dagelijks in gedachten wilt meezeulen. De app is naast ‘lijstenmaker’ met name handig als je een team wilt managen, vorderingen van een project wilt bijhouden of een moodboard opzet .

Trello is gratis beschikbaar in de App Store en Play Store

3. Stop, Breathe & Think

Juist als je niet dagelijks op de yogamat staat, is Apple Breathe een hele laagdrempelige manier om wat bewuster in het leven te staan. Ademhalingsoefeningen, bij voorkeur een keer per dag, zorgen voor concentratie en ontspanning. De app is sinds een update dit najaar aanwezig op elke Apple Watch.

De app laat je ademhalingsoefeningen doen, bij voorkeur minimaal eenmaal per dag. Maar je kunt de app ook even opstarten op momenten dat je gestresst bent. In sessies van één tot vijf minuten krijg je een visualisatie te zien, die je helpt om in een rustig tempo te ademhalen. Na afloop krijg je een overzicht van je hartslag. Niet in het bezit van een Apple Watch? Je kan prima ‘samen’ ademen op een watch als je op kantoor zit met collega’s.

Apple Breathe is gratis verkrijgbaar in de App Store

4. Snapchat

Je kan je bijna niet voorstellen dat een jaar geleden de vraag of Snapchat ‘iets’ zou worden, vaak in de mond werd genomen. Dit jaar bestormde de app definitief de wereld. Naast tieners, gebruiken nu ook volwassenen veelvuldig de app, evenals gevestigde media. Goed: de gebruiksvriendelijkheid is nog steeds vrij belabberd, maar de magie van het medium maakt dat je daar overheen stapt. Inmiddels zijn er meer features dan (tijdelijke) video-opnames en foto’s met een kek filtertje: groepsgesprekken zijn mogelijk en je kan zelf stickers maken.

Snapchat is gratis verkrijgbaar in de App Store– en Play Store 

5. Slack

2016 was hét jaar van zakelijke communicatie-app Slack. Nu ook verkrijgbaar in de Mac App store. Hoewel het bedrijf al in 2013 werd opgericht, werd het dit jaar pas écht populair. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de optie Giphy’s te sturen naar collega’s. Totaal niet ongepast, maar in ieder modern bedrijf een must.

Slack is gratis verkrijgbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

6. Pokémon Go

Inmiddels praktisch in het verdomhoekje wegens dalende populariteit, maar man: is iemand dit jaar ontkomen aan deze immense rage? De impact van de mobiele versie van dit tv-programma en spel, is enorm. Al hebben we weinig hoop dat de app in 2017 nog een succes wordt, ondanks verwoede pogingen van maker Niantic.

Pokémon Go is gratis verkrijgbaar voor Android en iPhone.

7. Super Mario Run

Op de valreep en langgehoopt: sinds 15 december is deze app te downloaden. Super Mario Run lijkt in eerste instantie op een klassieke Mario-game met hetzelfde design, levels, en vijanden om te verslaan. De besturing is echter anders, want Mario rent automatisch. Wel moet je zelf springen om valkuilen en opstakels te ontwijken en muntjes te pakken. Dat je uiteindelijk zo hoog mogelijk in de vlag moet springen om een level te beëindigen en in kastelen Bowser moet verslaan is gelukkig niet veranderd.

Super Mario Run is gratis te downloaden voor iPhone en iPad

8. Pocket

Inmiddels een gevestigde app, maar niet onverminderd fijn. Alle artikelen waar je geen tijd voor hebt om te lezen, ‘stal’ je in Pocket. Het gevaar ligt op de loer dat dit een digitale berg wordt van inspirationele maar ongelezen stukken. Toch leert de ervaring dat links naar jezelf mailen, vaker ongelezen blijven dan de Pocketvarianten.

Pocket is gratis verkrijgbaar in de App Store– en Play Store 

9. Bunq

Bunq is een relatief nieuwe Nederlandse bank zonder kenmerken van de traditionele geldbewaarders. Het heeft geen fysieke ruimte of pinautomaten. Het bestaat slechts uit een app waarin gebruikers hun rekening met elkaar kunnen delen en al chattend geld kunnen overmaken. De Bunq-app is helemaal gericht op sociale interactie. Je kunt bijvoorbeeld iemand het verzoek doen om iets terug te betalen of iemand tijdelijke toegang geven tot jouw rekening om daarmee betalingen te verrichten.

Het grootste voordeel van de app: je betaalt niets voor het gebruik van de app, voor de pinpas betaal je eenmalig 9 euro en vervolgens een klein bedrag per transactie. Abonnementskosten zijn er niet en de bank wil ook geen geld verdienen met het tijdelijk vasthouden of schuiven met het geld van klanten. Katsjing!

Bunq is verkrijgbaar in de App Store– en Play Store

10. Google Trips

Deze app wordt met recht de ideale offline reisgids genoemd: In Google Trips wordt alle informatie over je vakantielocatie namelijk offline gebundeld, zodat je er op ieder moment makkelijk bij kunt.

Met Google Trips heb je informatie in handen over 200 populaire vakantiesteden. Dit is te  downloaden, zodat je een specifieke reisgids bij de hand hebt. Daarbij kun je zelfs een speciaal dagprogramma van Google kiezen, zodat je op precies de juiste manier naar leuke plekken in een stad wordt geleid. Ook bevat de app hotel- en vluchtinformatie. Als je Gmail gebruikt, wordt informatie daarover automatisch ingeladen in de app. Superhandig!

Google Trips is gratis verkrijgbaar in de App Store– en Play Store

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.