Dit zijn de 100 beste filmregisseurs van de afgelopen 25 jaar volgens critici

Nu aan het lezen

Dit zijn de 100 beste filmregisseurs van de afgelopen 25 jaar volgens critici

Dit zijn de 100 beste filmregisseurs van de afgelopen 25 jaar volgens critici

Elke keer dat er weer een nieuwe film op het witte doek verschijnt, denk ik: “Er worden zoveel goede films gemaakt, je moet er maar opkomen.” Dat is precies de reden waarom er zoveel goede filmregisseurs op deze wereld zijn. Quartz heeft de honderd beste regisseurs van de afgelopen 25 jaar op een rijtje gezet. Nee, het is niet Steven Spielberg die op nummer één staat (plek zeven is voor hem), maar Richard Linklater: de man achter de films ‘Boyhood’, ‘Before Sunrise’ en ‘School of Rock’.

Om deze honderd filmregisseurs te kunnen ranken, analyseerde Quartz de data van de website Metacritic. Zij zetten filmrecensies om in cijfers en combineren deze cijfers met een score van 0-100. ‘La La Land’ kreeg bijvoorbeeld een score van 93 op basis van 53 recensies.

Om te voorkomen dat er ook een aantal regisseurs tussen zitten die (maar) één of twee kaskrakers hebben gemaakt in hun filmcarrière, heeft Quartz gekeken naar de regisseurs die minstens zes films maakte. Daarnaast rankten zij alleen de regisseurs met films gemaakt vanaf 1992.

Top 10

Volgens de kritische reviewers is Richard Linklater de beste regisseur van de 21ste eeuw. Zijn film ‘Boyhood’ is één van de drie films die de hoogste score ooit kreeg, naast ‘The Godfather’ en ‘Red’. De runner-up is de Britse Mike Leigh van ‘Secret and Lies’ en ‘Vera Drake’. De derde plek is voor de Iraanse Jafar Panahi: de man achter de documentaire ‘This Is Not A Film’ met zichzelf in de hoofdrol.

En nu zie ik je denken: “Welke regisseur heeft in hemelsnaam welke film gemaakt?” Dat heb ik even voor je uitgezocht en hieronder is de top 10 van de beste honderd filmregisseurs te zien met een van hun bekendste films.

1. Richard Linklater: Boyhood (2014)
2. Mike Leigh: Secret and Lies (1996)
3. Jafar Panahi: This Is Not A Film (2011)
4. Jean-Pierre Dardenne: Deux Jours, Une Nuit (2014)
5. The Coen Brothers (Joel en Ethan Coen): The Big Lebowski (1998)
6. Hirokazu Koreeda: Still Walking (2008)
7. Steven Spielberg: Schindler’s List (1993)
8. Martin Scorsese: The Wolf of Wall Street (2013)
9. Pedro Almodovar: The Skin I Live In (2011)
10. Werner Herzog: Rescue Dawn (2006)

Bekijk de website van Quartz voor de gehele top 100 beste filmregisseurs van de afgelopen 25 jaar.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.