De BBC begint met 'langzame radio': luisteren naar wandelende koeien

Nu aan het lezen

De BBC begint met ‘langzame radio’: luisteren naar wandelende koeien

De BBC begint met ‘langzame radio’: luisteren naar wandelende koeien

Er is een nieuw soort radio in de ether: ‘langzame radio. Het is een initiatief van BBC Radio 3. Het idee is dat je kunt genieten van rustige geluiden. “Het is een kans om naar rustige, mindfulness radio te luisteren”, stelt controller Alan Davey tegenover The Guardian.

In het programma, dat deze herfst begint, luister je bijvoorbeeld naar Ierse koeien die een berg opgeleid worden. Ook kun je luisteren naar knisperende blaadjes die je hoort als je wandelt en een dierentuin bij zonsondergang. Het programma gaat 30 minuten duren. Volgens Davey is het “meditatieve en ietwat ouderwetse radio.”

Maar juist dat is iets waar we nu naar zouden hunkeren. “Mensen zijn een lange tijd aangemoedigd om dingen in korte stukken te consumeren, maar ik denk dat het jongere publiek verlangt naar langere dingen. Dingen die de tijd nemen.”

ASMR

Het geheel klinkt nogal als ASMR (autonomous sensory meridian response). Dat is het kalme gevoel dat veel mensen krijgen als ze naar dagelijkse geluiden of fluisterende stemmen luisteren. ASMR is de afgelopen jaren flink in opkomst, met duizenden video’s op YouTube van mensen die dit soort geluiden maken.

De bedoeling is – net als bij het programma van de BBC – dat je rustig en gekalmeerd wordt. Maar nu hoef je dus niet meer naar YouTube te gaan voor het gevoel. In plaats daarvan pak je een lekkere kop thee, en zet je de radio aan.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.