Doctor Who is voor het eerst in 55 jaar een vrouw, en dit vinden we ervan

Nu aan het lezen

De Doctor in Doctor Who is voor het eerst in 55 jaar een vrouw, en dit vinden we ervan

De Doctor in Doctor Who is voor het eerst in 55 jaar een vrouw, en dit vinden we ervan

Doctor Who heeft aan het begin van het elfde seizoen sinds de reboot in 2005 flink wat veranderingen meegemaakt. Er is een nieuwe hoofdschrijver, er zijn nieuwe regisseurs en er is zelfs een nieuwe componist. Maar de grootste verandering is toch wel dat The Doctor voor het eerst in 55 jaar een vrouw is. Jodie Whittaker deed gisteren haar intrede als het hoofdpersoon.

Voor wie de serie niet kent: Doctor Who gaat over een alien, een zogenaamde Timelord, genaamd The Doctor. Jaren geleden stal hij een zogenaamde TARDIS, waarmee hij in tijd en ruimte kan reizen. En dat is wat we al 55 jaar op televisie zien: de avonturen van The Doctor en zijn metgezellen in het gehele universum.

Interessant onderdeel van de serie is dat The Doctor van lichaam kan veranderen als hij dodelijk gewond raakt. Dat is ook de reden dat de serie al zo lang kan draaien: er is steeds een andere acteur die de rol overneemt. Maar dat waren altijd mannen. Tot nu, want Jodie Whittaker was gisteren voor het eerst te zien als de dertiende Doctor in de serie. En dus ook als de eerste vrouwelijke Doctor.

De verandering in het geslacht van het legendarische karakter werd in juli vorig jaar al bekendgemaakt. Toen bleek er enige tegenstand te zijn. Critici vonden een vrouw in de hoofdrol raar, en zeiden dat een TimeLORD geen vrouw is. Maar al die zorgen van toen bleken onterecht.

Overwegend positief

Zodra Jodie Whittaker binnenviel als The Doctor in de eerste aflevering, waren fans om. Op Twitter regende het positieve reacties. “Jodie IS The Doctor”, is een veelgehoord compliment. En ook het feit dat ze in de eerste aflevering direct allerlei apparaten maakt is iets wat bij veel mensen in de smaak viel.

Opvallend genoeg heeft het overgrote deel van de mensen het niet eens meer over het nieuwe geslacht van The Doctor. In plaats daarvan ziet iedereen maar één ding: The Doctor, in al haar glorie.

Gastrollen

Na die eerste aflevering werd er overigens ook direct meer bekendgemaakt over de rest van het seizoen. Zo werd duidelijk dat Alan Cumming (Spy Kids, X-Men), Chris Noth (Sex and the City), Mark Addy (Game of Thrones), Julie Hesmondhalgh (Coronation Street) en Lee Mack (Not Going Out) allemaal gastrollen krijgen in het nieuwe seizoen.

En voor wie nu al niet kan wachten: ook de trailer voor de volgende aflevering is naar buiten gebracht! De nieuwe aflevering verschijnt aanstaande zondag om kwart voor 8 (Nederlandse tijd) op BBC One.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.