De echte winnaar van de verkiezingen zijn we allemaal

Nu aan het lezen

De echte winnaar van de verkiezingen zijn we allemaal

De echte winnaar van de verkiezingen zijn we allemaal

Zowel in Nederland als in de rest van de wereld wordt door een groot deel van de mensen opgelucht adem gehaald, omdat het rechts-populisme niet gewonnen heeft tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Ondanks zijn verdere opkomst ten opzichte van 2012, is de PVV van Geert Wilders niet de grootste partij geworden. Tot onvrede van de PVV-stemmers die hoopten dat Wilders zou afrekenen met de zittende macht.

De VVD is, ondanks dat de partij flink wat zetels heeft verloren, de winnaar van deze verkiezingen. Maar ook GroenLinks viert feest, na een fantastisch campagne. En D66. Het CDA. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar in mijn ogen is er maar één echte winnaar: en dat zijn wij allemaal. Dat is de democratie.

Opkomst

Met een opkomst van ronde de 80 procent (de exacte opkomst staat nog niet vast) is dit de hoogste opkomst in tijden. Deze verkiezingen draaiden ergens om. En meer dan ooit werd er campagne gevoerd om te gaan stemmen, los van op welke partij. Van initiatieven als de Stembus tot de inzet van bedrijven als Facebook en Google.

Nog nooit werd in de traditionele media en online zoveel benadrukt hoe belangrijk het is om je stem te laten horen. Hoe blij we mogen zijn met dit recht en hoe we dit moeten gebruiken om te bepalen waar we heen willen met ons land. En het blijkt nu dat dit daadwerkelijk geholpen heeft!

Waar veel burgers vaak teleurgesteld zijn in de politiek en een grote afstand voelen tussen Den Haag en zichzelf, geloven we gelukkig nog steeds in onze democratie. Vanaf vandaag – of eigenlijk al meteen gisteren om 21:00 uur – begint de ontzettend lastige puzzel om een nieuw kabinet te vormen.

En begrijp me niet verkeerd: dat wordt echt heel pittig. Maar laten we voor nu vooral nog even vieren dat onze democratie gisteren heeft gewonnen!

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.