De geheimen van de dansers van Madonna - Vance

Nu aan het lezen

De geheimen van de dansers van Madonna

De geheimen van de dansers van Madonna

De documentaire Truth or Dare volgde in 1991 Madonna en haar dansers tijdens de Blond Ambition-wereldtour. Nu, 25 jaar later, wordt er een nieuwe film gemaakt: Strike a Pose. Deze film wordt gemaakt door de Nederlander Reijer Zwaan en gaat niet over Madonna, maar over de dansers.

In Truth or Dare werd in een tijd opgenomen dat homoseksualiteit nog niet geaccepteerd werd zoals nu en iedereen bang was voor aids. Veel van Madonna haar dansers waren homo. Zoals de naam al zegt, wilde de documentaire waarheden onthullen, maar de makers lieten niet alles zin. Van de zeven dansers van Madonna, waren er drie hiv-positief. Dit hielden ze geheim. Vier jaar na de film overleed één van hen aan de ziekte.

“De paradox van onze films is dat deze trotse en open mannen samen met Madonna aan de wereld ‘Express Yourself’ mee wilden geven. Maar eigenlijk worstelden ze hier zelf ook mee”, vertelt Zwaan, mederegisseur van Strike a Pose aan The New York Times. “Dat zegt veel over het leven van homoseksuele mannen in de jaren ’90.”

Overhalen

Het was lastig voor Zwaan om de dansers van toen mee te laten werken aan een nieuwe film. Hij stuurde lange, zorgvuldig geschreven brieven naar de dansers, waarin hij duidelijk maakte dat de film niet over Madonna of roddels zou gaan. Niet iedereen wilde in eerste instantie meedoen. Uiteindelijk konden de regisseurs de dansers overhalen om mee te doen. “Het voelde alsof Reijer mijn eerste psychiater was”, vertelt een van de dansers aan The New York Times. Vandaag de dag werken Madonna’s oud-dansers als dans- en choreografieleraren.

De filmmakers wilden Madonna ook interviewen voor de nieuwe film, maar zij weigerde. Wel heeft haar management toestemming gegeven om fragmenten uit Truth or Dare te gebruiken. De dansers denken dat Madonna de nieuwe film kan waarderen.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.