Je kent het wel, zit je net lekker te werken, word je ineens afgeleid door een harde nies aan de andere kant van het kantoor. Of in plaats van dat een collega rekening houdt met zijn omgeving, gaat hij heel hard meezingen met een nummer wat door zijn koptelefoon dendert. Ergernissen op de werkvloer, je komt er niet omheen. Tja, niet iedereen is zo collegiaal als jij of elke keer de beste werknemer van de maand.
Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, deed in 2015 onderzoek naar ergernissen op de werkvloer. Met stip op nummer één werd gebrek aan collegialiteit en teamspirit door ruim 18 procent van de deelnemers genoemd als grootste ergernis. Vrouwen storen zich hier overigens meer aan, terwijl mannen zich meer ergeren aan domheid en onbekwaamheid.
Ik heb eens even gekeken naar mijn eigen ergernissen tijdens kantooruren en deze onder elkaar gezet. Erger jij je hier ook zo aan op je werk?
1. Verkouden collega’s
De tijd van ziektes en bacteriën die in de lucht zweven is al een tijdje bezig. Snotteren, snuiten, niezen, hoesten. Alle geluiden die bij een verkoudheid horen zijn niet prettig, maar vooral niet tijdens kantooruren. Het irritante hoestje dag in dag uit van die ene collega die al weken verkouden is, komt ondertussen je spuigaten uit. Waardoor je elke keer wilt roepen: “Ga in hemelsnaam naar huis en daar lekker ziek wezen!” Maar zo asociaal ben je ook weer niet en zeg je steeds nadat iemand moet niezen heel netjes ‘gezondheid’. Maar ondertussen…
2. Neuriën of meezingen
Het neuriën of meezingen met de radio is voor de meesten automatisme, maar kan af en toe ook een grote ergernis zijn voor je collega’s. Je mag best laten horen hoe goed jij de tekst van een nummer kent, maar dat kan ook onder de douche. Daarentegen komt er wel eens een valse noot uit waar je omringende collega’s al helemaal niet op zitten te wachten.
Dus zingende, muziek liefhebbende werknemers, hoeveel je ook van muziek en zingen houdt, probeer het zonder geluid te doen. Alvast dank namens het gehele kantoor.
3. Hard tikken op toetsenbord
Ik kan mij nog goed een collega herinneren in de tijd dat ik stage liep bij een regionaal dagblad. De journalist van begin 60 kon heel fanatiek op zijn toetsenbord tikken en zonder dat hij het doorhad, ramde hij één voor één de toetsen eruit. De andere redacteuren keken elkaar steeds verergerd aan omdat zij zich niet konden concentreren op hun werk. Een ergernis die wat vaker terugkomt op de werkvloer blijkt maar weer.
4. The funny guy
Iedereen heeft er wel een rondlopen op kantoor: een luidruchtige collega. Misschien heet hij bij jullie geen Justin, maar irritant is hij wel. Vooral flauwe grappen kan de luidruchtige collega veel maken en het liefst op zo’n toon dat het hele kantoor kan meegenieten. En het ergste is nog dat je vaak toch moet lachen omdat de grappen zó flauw zijn dat het grappig wordt.
Bovendien maakt hij stiekem foto’s en filmpjes van je als je even niet oplet en gaat uit het niets meedansen met een nummer op de radio. Doei concentratie.
5. Smakkende collega’s tijdens de lunch
Het fascinerende aan een gezamenlijke werklunch is dat je achter de verschillende eetgewoontes komt van je collega’s. De een smeert bijna het hele pak boter op zijn of haar boterham en de ander praat doodleuk met volle mond. En het ergste vind ik iemand die smakt tijdens het eten. Ergernissen ontstaan bovendien vooral tijdens de lunch, want dat is een moment van socializing en kun je praten over andere zaken dan werk.
Maar niet alle collega’s zijn even geïnteresseerd in jou. De ergernissen als niet luisteren, ongevraagd advies of herrie maken, waaronder te hard praten of harde eetgeluiden, komen het vaakst tijdens de lunch naar boven. Wat moeten we toch veel leed verdragen op die werkvloer zeg.