Vance

Alexander Pechtold (D66) overtuigt de studenten niet bij RTL’s De Klas Kiest

D66 was gisteren de grote winnaar van het RTL Debat en kreeg als eerste een felicitatie van het Haagsche ROC Mondriaan. “Wilders was er niet bij, dus het ging meer over de inhoud en er was minder geschreeuw.” Met die quote kreeg lijstrekker Alexander Pechtold de klas wel aan het lachen en kon de derde aflevering van RTL’s De Klas Kiest beginnen.

Voorafgaand vraagt de presentator aan de klas wie er allemaal op de desbetreffende partij zou stemmen. Dit keer was de klas aardig verdeelt en Pechtold dacht dat hij dat wel even kon veranderen met zijn partijpunten over een Europees leger, onderwijs en maatschappelijke dienstplicht.

‘Meer macht naar Europa is niet eng’

Pechtold is van mening dat Nederland te naïef is als het gaat om cyberterrorisme en dat wil de lijsttrekker verbeteren door meer samenwerking binnen de Europese Unie. “Meer macht afstaan aan Europa klinkt heel eng, maar we kunnen het niet in ons eentje. Als het gaat om terrorisme, klimaat en milieu of cybercrime, dan zullen we moeten samenwerken”, aldus de D66-lijsttrekker. “De besluiters van nu zijn te oud om in te zien hoe gevaarlijk cybercrime kan zijn.”

Pechtold ziet dat de jongeren die voor zich zitten de toekomst zijn van Nederland. Het feit dat Sybrand van Haersma Buma van het CDA een maatschappelijk dienstplicht wilt invoeren, vindt Pechtold dan ook maar belachelijk.

“Dat geld kan veel beter in onderwijs worden gestoken. Wanneer één jongere zich niet gedraagt, moet dat niet betekenen dat alle 18-plussers direct in maatschappelijk dienstplicht moeten”, zegt Pechtold. ‘Jongeren zijn wereldvreemd’ heeft Buma gezegd waarop Pechtold reageert: “Volgens mij is hij juist een beetje wereldvreemd als hij zo tegen jongeren aankijkt.”

Ideale coalitie

Op de vraag van een student uit de klas “Met welke partij zou je willen samenwerken en welke niet?” werd de lijsttrekker niet echt duidelijk: “De partij waar ik niet mee wil samenwerken is PVV, verder kan de D66 met heel veel partijen goed samenwerken. Als je het hebt over hoe ik de ideale coalitie voor me zie is dat vanuit het centrum. Een beetje van links en een beetje van rechts, zodat het in evenwicht blijft.”

En wat nou als je toch met de PVV moet regeren, was een terechte vraag vanuit de klas. “In die positie kom ik niet”, reageert Pechtold stellig.

‘Zzp’ers zijn fantastisch’

Eén van de standpunten van de partij is dat er geen flexwerkers meer mogen aangenomen worden. Een soepeler ontslagrecht, daar is de D66 een voorstander van. Maar waar moeten studenten die na hun studie niet aan een baan komen het dan zoeken? “In combinatie met school zijn flexbanen en uitzendkrachten prima, dan wil je niet aan een vaste baan zitten. Maar ondernemers moeten minder angstig zijn om vaste contracten aan te bieden, zodat er zekerheid komt voor zowel werkgever als werknemer.”

Op dit moment zijn er 18 keer zoveel flexbanen dan vaste banen. Deze tweedeling vindt Pechtold onacceptabel. “Zzp’ers zijn fantastisch, flexwerkers zijn vreselijk en niet goed voor de economie.”

Aan het einde van de les van meneer Pechtold werd aan de MBO-studenten gevraagd of zij na de antwoorden van de lijsttrekker wel of niet op de partij zouden stemmen. Op één student na draaiden allen een boos bordje om wat betekent dat zij niet op D66 zouden stemmen. Misschien lag het toch aan zijn standpunt dat het leenstelsel moet blijven en de oude basisbeurs niet moet worden heringevoerd…

“Wat wil D66 dan wel doen voor studenten die niet goed rondkomen door het leenstelsel?”, was de vraag vanuit de klas. Pechtold: “Nou drie dingen: Makkelijker aan een vaste baan komen, betere kwaliteit van het onderwijs met betere docenten en kleinere klassen en stapelen van meerdere studies wordt goedkoper.”