Het is iets waar je misschien niet al te vaak bij stilstaat, maar de virtuele wereld van games is uitgegroeid tot een ware cultuur waarin vaak de mooiste kunstwerken verscholen zitten. Binnen de game-wereld staat Assassin’s Creed bekend om zijn grafische kunst, realistische weergaven van oude steden en effectieve representaties van vergane tijdperken.
De meest recente game van de serie, Assassin’s Creed Syndicate, is gesitueerd in Londen tijdens de industriële revolutie. In de nieuwste game begeef je je als gamer in de meest spannende situaties, met een kabelbaan of paard als vervoermiddel en de gure, duistere en rauwe omgeving van de 19e-eeuwse Londense stad als setting. Hier zit een ervaren team aan grafische designers, illustrators en ontwikkelaars achter die veel tijd hebben geïnvesteerd in hun onderzoek naar hoe de stad er daadwerkelijk uit zag in het tijdperk van fabrieken en stoomtreinen.
Elke game in de Assassin’s Creed serie heeft zelfs, en terecht, een eigen boek waarin de verhalen worden verteld van het team dat heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het spel. Dit boek toont nooit eerder vertoonde afbeeldingen, scènes en schetsen uit de nieuwste game waarbij ook dieper op de historische achtergrond wordt ingegaan. Zo zie je maar, kunst blijft niet meer beperkt tot de bekende Picasso’s en Rembrandts: het medium ‘game’ opent een geheel nieuw platform voor het ontdekken van nieuwe kunstvormen en weergaven van de realiteit.