Dit zijn de 15 leukste bijbanen voor studenten - Vance

Nu aan het lezen

Dit zijn de 15 leukste bijbanen voor studenten

Dit zijn de 15 leukste bijbanen voor studenten

Een bijbaan vinden is niet moeilijk. Zeker wanneer je student bent, is het gemakkelijk om een baantje te vinden dat makkelijk te combineren is met je studie. Hoewel elke baan zal bijdragen aan je ontwikkeling, ben je waarschijnlijk op zoek naar iets wat aansluit bij je interesses. Wil je écht iets uitdagends, dan zul je verder moeten kijken dan de plaatselijke supermarkt. Daarom hebben wij een lijst met de 15 leukste en bijzondere bijbanen opgesteld.

1. Stadsgids

Woon je in een leuke stad, ken je de historie ervan en ben je op de hoogte van alle hotspots die er te vinden zijn? Wanneer je op alle drie ‘ja’ geantwoord hebt én in het bezit bent van een vlotte babbel, is het misschien een goed idee om eens te informeren bij het VVV van je woonplaats of ze nog op zoek zijn naar gidsen om rondleidingen door de stad te geven. Tegen vergoeding toeristen langs de mooiste plekjes rondleiden en leuke anekdotes vertellen, kan een erg leuke ervaring zijn!

Kijk eens op gidsvacature.nl om in aanmerking te komen als gids in steden als Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Den Bosch, Alkmaar en meer. Aanmelden kan natuurlijk ook als freelancer.

2. Uitgaansfotograaf

Weet jij de beste foto’s te schieten en ga je graag uit? Kijk dan eens naar vacatures voor uitgaansfotograaf. Dit kun je ook op freelance basis doen. Belangrijk hierbij is wel om een rijk portfolio aan te kunnen leveren. Misschien is die nieuwe discotheek bij jou in de buurt nog wel hard op zoek naar een fotograaf!

3. Keukenmedewerker bij musicals

Een leuke bijbaan wanneer je van musicals houdt, communicatief vaardig bent en goed in teamverband kunt werken. Dagelijks is een groot aantal medewerkers aan het werk in het theater. Als (spoel)keukenmedewerker ben jij verantwoordelijk voor de vaat die terugkomt uit het restaurant en je biedt een helpende hand achter de schermen. Dit kan bijvoorbeeld bij Theater Hangaar in Katwijk, bij de musical Soldaat van Oranje.

Je moet meestal in het weekend beschikbaar zijn en kunnen aanpakken en doorwerken in een gezellige omgeving. Wanneer je niet per se bij musicals in de keuken wilt staan, kun je natuurlijk ook kijken naar hotels en andere horecagelegenheden.

4. Chauffeur

Ben je 21 jaar of ouder, al 2 jaar in het bezit van je rijbewijs, een rustige bestuurder én heb je toevallig ook nog een donkergrijs of zwart pak in de kast hangen? Dan ben jij misschien wel een perfecte taxichauffeur in de dop. Neem hier een kijkje om te zien of ze bij jou in de buurt nog op zoek zijn naar chauffeurs.

Zie je het niet echt zitten de verantwoordelijk op je te nemen om mensen van A naar B te vervoeren, maar vervoer je liever dingen? Dat kan ook, bijvoorbeeld als chauffeur van een bestelauto bij AH online of DHL.

5. Figurant

Zou je graag wat bijverdienen en sta je liever in de schijnwerpers dan achter de schappen in de supermarkt? Dan is figurant zijn misschien wel de perfecte bijbaan voor jou! Kijk eens goed rond op de websites als filmvacatures.nl, waar veel vacatures geplaatst worden.

Ook Showpony Productions is een allround boekings, productie en entertainment bureau. Deze bureaus zijn voortdurend op zoek naar hosts(e)esses, modellen, dansers, acts en entertainers. Zo kun je ingezet worden tijdens evenementen, festivals, presentaties, clubavonden, fashion shows, photoshoots en commercials.

6. Sportinstructeur

Ken jij de hond, de adelaar en de halve maan uit je hoofd en kun je ook nog eens goed lesgeven? Of weet jij als geen ander mensen te motiveren nog even een stukje door te sprinten? Dan is sportles geven misschien wel iets voor jou!

Vraag eens bij de sportschool bij jou in de buurt of er nog behoefte is aan een begeleiding voor een hardloopclub of begin zelf een klas. Je kunt je op freelance basis aanmelden. Vaak is het nodig om vooraf enkele cursussen te volgen. Neem ook eens een kijkje op de site van Fit-NL en op de site van Ik ga starten.

7. Barista

Wanneer je een echte koffie fan bent en de beste lattes kunt maken is barista zijn misschien wel iets voor jou. Kijk eens welke koffiebarretjes er in jouw stad zijn en of ze nog vacatures open hebben staan. In grote steden heb je natuurlijk de grote koffietenten als Starbucks en de Coffee Company, maar je kunt ook voor een plaatselijk koffietentje gaan. Een passie voor koffie is geen overbodige luxe want een drukke shift betekent koffie in je kleren, haar en soms zelfs tussen je tenen!

8. Blogger

Heb je een vlotte pen en kun je je aardig vinden op het web? Of ben je juist een fotograaf in de dop en weet je de mooiste plaatjes te schieten? Dan is bloggen wellicht iets voor jou. Kies een onderwerp die je interesse heeft en kies dit als hoofdthema van je blog. Houd je website dagelijks of wekelijks bij met updates en posts. Begin je eigen website, bijvoorbeeld via TransIP.

9. Babysitter/ Pet sitter/ House sitter

Babysitten is geschikt wanneer je in je vrije uurtjes graag wat bijverdient, maar ook nog graag even studeert in de avonduurtjes. Vind je baby’s niet zo leuk maar hun harige tegenhangers (lees: puppy’s) des te meer? Dan is pet sitten misschien meer iets voor jou. Veel mensen weten niet waar ze hun huisdier het beste onder kunnen brengen wanneer ze een weekendje weg willen.

Je kunt door bijvoorbeeld een advertentie op marktplaats te zetten aanbieden om een weekend op het huisdier van een ander te passen, tegen een vergoeding. Pas je liever niet op levende wezens maar lijkt het je wél leuk om house sitter te worden? Neem dan hier eens een kijkje.

10. Runner in de horeca

Bevind jij je graag in horecagelegenheden en vind je het niet erg om je handen uit de mouwen te steken? Dan is de taak om glazen en borden te halen en te brengen misschien wel besteed aan jou. Je kunt ervoor kiezen om te werken bij een tent naar je voorkeur, want recreatie- en horecaondernemingen zijn er natuurlijk zat.

Kies bijvoorbeeld voor een discotheek wanneer je van een feestje houdt, of een strandtent als je graag in de buurt van zon, zee en strand bent. Vraag eens bij horecagelegenheden bij jou in de buurt of ze nog op zoek zijn naar runners.

11. Bijles geven

Bijles geven is één van de populairste bijbanen onder studenten. Wanneer je ergens veel verstand van hebt of  erg goed bent in een bepaald vak, denk er dan eens over na om bijles te geven aan iemand die dit wel kan gebruiken. Bijvoorbeeld aan medestudenten die extra ondersteuning nodig hebben bij een bepaald vak of aan moeilijk lerende kinderen die een achterstand hebben op school. Je moet hiervoor geduldig zijn en goed en duidelijk uit kunnen leggen. Aanmelden kan onder andere bij Students Plus.

12. Mystery shopper

Dit is een leuke baan voor shopaholics met een scherp oog voor detail. Wanneer je mystery shopper bent, beoordeel je de service en klantvriendelijkheid van winkelpersoneel, weliswaar undercover. Dit kan onder andere bij TNS NIPO, Mysterie Review en Monsterscore.

Vaak zul je afreizen naar verschillende steden en locaties om je onderzoek uit te voeren. Je moet 18 jaar of ouder zijn, in het bezit van rijbewijs B en zelfstandig kunnen werken.

13. Festivalmedewerker

Dit is leuk wanneer je van een feestelijke werkomgeving houdt maar ondertussen ook keihard kan werken. Je draagt bij aan het evenement als barmedewerker, decoropbouwer of door de organisatie en de marketing achter het evenement te regelen. Kies ervoor om te werken op een festival van je eigen voorkeur.

Hoewel het festivalseizoen pas begonnen is, beginnen de voorbereidingen zelf vaak al maanden van tevoren. Kijk welke festivals nog hard op zoek zijn naar medewerkers, bijvoorbeeld op grotefeesten.nl.

14. Stemactrice/acteur

Heb je een zeer aangename en ook nog eens sympathieke stem, dan zou je er aan kunnen denken om stemactrice/acteur te worden. Denk aan het inspreken van TV series of het voorlezen uit een boek in een studio. Ook kun je denken aan reclamespotjes en promoties. Kijk ook op stemmenweb.nl voor meer informatie.

15. Hostess/Host

Ben je representatief en kun je goed met mensen omgaan? Dan is een bijbaan als gastdame of heer zeer geschikt. Vaak word je ingezet bij evenementen als beurzen en congressen om gasten te ontvangen of nieuwe producten te promoten. Ook kun je ingezet worden als cateringmedewerker. Werken als host/hostess kan onder andere bij Amsterdam ArenaThe Harbour Club en Amsterdam Airport Schiphol.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.