De macht van een krant in de strijd tegen Trump - Vance

Nu aan het lezen

De macht van een krant in de strijd tegen Trump

De macht van een krant in de strijd tegen Trump

Een grondig staaltje actiejournalistiek: de gerespecteerde Amerikaanse krant The Boston Globe pakte met hun zondag editie uit met een voorpagina die de huidige feiten omtrent de presidentsrace flink voorbij streeft, maar zegt de werkelijkheid te laten zien als Donald Trump aan de macht komt.

Informeren

Met de satirische maar onheilspellende kop ‘De deportaties gaan van start’ steekt de krant van wal over hoe Amerika er uit zou zien als de omstreden republikein Donald Trump wordt verkozen tot president van de Verenigde Staten. Verder is er sprake van gruweldaden, een kelderende economie en een heuse handelsoorlog. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse krant in campagnetijd deze vorm van journalistiek hanteert.

In een video legt de redactie uit waarom ze voor deze vorm van journalistiek kiezen. “Het is de taak van onze krant om burgers te informeren over kandidaten waar ze mogelijk op gaan stemmen, daarom willen we laten zien hoe de visie van Trump er in het echt uit zou zien.”

De krant richt zich tot de republikeinse partij: “We willen dat ze zich afvragen of Trump iemand is die dezelfde visie deelt voor ons land en net zo extremistisch is als Ted Cruz.”

On-Amerikaans

Veel mensen noemen de actie ‘briljant’ en ‘eng’. Critici menen dat het gaat om een staaltje goedkope journalistiek. The Boston Globe zegt de voorpagina te hebben gemaakt omdat de toekomstvisie van Trump, machtige makelaar, ‘net zo verontrustend is’ als dat het ‘diep on-Amerikaans is’. Met de cover willen ze daad bij Trumps woord voegen, ‘zo zou het land eruit zien als hij aan de macht komt.’

De redactie duidt hiermee onder meer op de felle uitspraken van de voormalige realityster over het uitzetten van immigranten en bezoekers in de V.S. op basis van hun religie. Intimidatie en het beledigen van minderheden is de basis van een rampzalige toekomst, waarschuwen zij. “Als dit al de toon is tijdens de race om het presidentschap, hoe moet dan dat als hij in het Witte Huis terecht komt?”

Toekomst

Trump zelf wuift het nieuws achteloos weg: “Ze hebben de hele cover verzonnen, net zoals ze dat eigenlijk altijd doen.” Naast de reactie op de Globe, uitte hij zijn ongenoegen over berichtgeving van The New York Times en andere gerespecteerde kranten en journalisten.

fakebostonglobetrumpfrontpage

The Boston Globe lijkt te zeggen: als Trump dan wordt gekozen, dan zijn dit de consequenties waar we mee zullen moeten leven. De krant schrijft het niet ter harte: “Het is de cover die we nooit hopen te drukken.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.