Deze strip over de mental load van traditionele huishoudelijke rolverdeling is bizar accuraat

Nu aan het lezen

Deze strip over de ‘mental load’ van traditionele huishoudelijke rolverdeling is bizar accuraat

Deze strip over de ‘mental load’ van traditionele huishoudelijke rolverdeling is bizar accuraat

Op de rand van volwassenheid wil je je gedachten weleens laten rollen over de toekomst. Hoe het is om voor iets te zorgen buiten jezelf en je katers en of je überhaupt in staat bent langer dan 72 uur in één ruimte zijn met je lieflijke wederhelft – die ongetwijfeld ook weleens niet perfect is.

Want naast dat je samen bent, woont, lief en leed deelt, ben je ook gezamenlijk verantwoordelijk voor een gevulde koelkast. En de boodschappen. En de overvolle wasmand. Het is precies die reden waarom jonge stellen besluiten zich nog éven te focussen op hun eigen rommelkamer. Klein, rommelig en op momenten allenig, maar wel helemaal van zichzelf.

Traditionele rollen

Het zeggen van ‘fuck m’n huishoudelijke taken’ is een stuk lastiger als je samenwoont, dat tekent de Franse illustratrice Emma in deze fantastische beeldcolumn van The Guardian. Althans, voor vrouwen. Emma snijdt traditionele rollen en huishoudelijk taken aan in haar feministische strip waaruit blijkt dat vrouwen anno 2017 niet altijd te kampen hebben met praktische taken (de was, boodschappen) maar wel de mentale druk.

Het managen van het huishouden ligt nog steeds op het bordje van de vrouw – naast een baan waarin planning en organiseren ook al tot het takenpakketje is verworven. Het excuus: ‘maar als je wilt dat ik iets doe, hoef je het maar te vragen’, is volgens Emma precies de reden waarom die druk zo groot is. Het wanneer en hoe oplossen van een taak ziet de man niet als zijn pakkie an. Immers: ‘Als je het vraagt doe ik het direct.’

Foto: screenshot van Emma’s geïllustreerde column in The Guardian.

Emma’s beeldcolumn kan rekenen op veel bijval van mannen én vrouwen op Twitter. Hoewel natuurlijk niet elke man zijn vrouw aankijkt voor een hapklaar taakje, zullen de geschetste situaties herkenbaar zijn. Ook als je niet samenwoont, komen er wat verschillen naar voren tussen mannen en vrouwen die de moeite waard zijn om eens uit te lichten.

Je gedachten gaan over heel veel tegelijk

Wellicht herkenbaar: je zit op de bank, kijkt een serie en er schiet je te binnen dat je morgenochtend naar de tandarts moet. Dat je kat een inenting nodig heeft. En dat je al vier dagen geleden zou bellen met je moeder om eens bij te kletsen. Ondertussen zit diegene naast je op de bank intens geïnteresseerd te kijken naar het kapsel van Matthijs van Nieuwkerk en diens tafeldame.

Je laat het niet bij één ding

Als je besluit je bed op te maken, valt je oog op de stapel stoffige tijdschriften ernaast. Dat zorgt weer voor een opruimwoede richting je kast want waarom liggen al je kledingstukken door je hele huis? Vijf uur later is je bed niet opgemaakt maar je garderobe stok en span.

Plannen en organiseren, wanneer kom je aan je echte werk toe?

Veel mensen vinden het heerlijk zich te kunnen focussen. Een ding tegelijk te doen en gericht aan de slag te gaan. Toch zijn er altijd kleine dingetjes die we voorrang geven. Jammer, want het multitasken – heen en weer schakelen tussen taken –  zorgt ervoor dat je weinig energie hebt en tijdgebrek om dingen daadwerkelijk uit te voeren omdat je druk bent plannen en organiseren

Klinkt dit allemaal herkenbaar? Dan is de beeldcolumn van Emma een absolute must-see.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.