Helpt een mooie omgeving bij het bedenken van creatieve ideeën? Zorgt een lekkere en gezellige lunch voor extra motivatie en hoe is het om elke dag te werken in een gebouw dat soms lijkt op een museum of speeltuin in plaats van een kantoor? Om de proef op de som te nemen gingen wij een kijkje nemen in de mooiste kantoren van Nederland. We geven je elke week een inkijkje in deze kantoren zodat je weet hoe het voelt om er te werken. Deze week waren we te gast bij het bedrijf met de gelukkigste werknemers ter wereld: Google.
Wat maakt Google nu juist een van de gelukkigste bedrijven ter wereld? Ligt het aan het internationale imago, de doorgroeimogelijkheden, het loon, of ligt het misschien toch aan de inrichting van het gebouw? Wij moesten in ieder geval meteen lachen toen we binnenkwamen en zagen dat de receptioniste achter een tot-receptie-omgetoverde-bakfiets zat. Lachend binnenkomen is in ieder geval al een goede start om gelukkig te zijn op je werk.
“Een knipoog naar de Nederlandse cultuur” vertelt onze gastvrouw Cindy Penders ons. “Overal vind je van die grappige verwijzingen naar Nederland, dat is een van de kernwaarden bij Google. Local culture is net zoals gezondheid en duurzaamheid een van de steunpilaren op weg naar gelukkige werknemers als het gaat om de inrichting van een nieuw kantoor.”
Vergaderen in een caravan
Google is natuurlijk een gigantisch bedrijf met overal ter wereld gebouwen. Geen enkel kantoor ziet er echter hetzelfde uit volgens Cindy. In elk kantoor vind je verwijzingen naar de plaatselijke cultuur terug. En wat is er typischer aan Nederland dan een caravan? Klopt ja, niets. Daarom kijkt Cindy vanaf haar bureau elke dag uit op een caravan uit 1965.
“Hij ruikt zelf nog naar de jaren ’60, heerlijk!” zegt Cindy vol enthousiasme. Maar heeft die dan ook een praktisch nut? “Tuurlijk, binnen kan je een one-to-one vergadering houden, of een telefoontje plegen zonder dat iedereen je hoort.” Het is niet alleen gezellig, maar het helpt ook de creativiteit te stimuleren.
Kroket Tech uit de muur
Wat doet een Nederlander nog als die niet in zijn caravan op vakantie is, of met de bakfiets onderweg is? Een broodje kroket uit de muur halen ja. Bij Google zitten er echter geen gefrituurde snacks in de muur – dat zou tegen het health programme ingaan. Je kan er wel alle benodigde tech uit de muur halen wanneer je bijvoorbeeld nieuwe batterijen nodig hebt, of een kabeltje als je een presentatie moet geven.
Wanneer je dan die presentatie moet geven, wordt er meestal gebruik gemaakt van de Johan Cruyff zaal. Die is vlak naast de Koningin Beatrix zaal, een verdieping lager dan de Flying Dutchman bar en tegenover de Manke Nelis printer. “Die namen worden samen bedacht door de collega’s. Zo proberen we ook de creativiteit van alle werknemers te stimuleren.”
Lunch
Het wordt middag en onze magen beginnen al een beetje te knorren. Niet toevallig omdat we net in de lunchruimte zijn en er een heerlijke geur hangt die ik herken van het Indiaas restaurant bij mij thuis om de hoek. Cindy merkt kenbaar dat we honger hebben en besluit om ons wat jaloers te maken. “We hebben bij Google een foodprogramma waar we de medewerkers aanzetten om gezond te eten. Daarvoor bieden we elke dag een gevarieerd dagmenu aan met drie verschillende keuzes. Vandaag hadden we een Indiaans koppel als gastkoks. Dit was volgens mij de lekkerste lunch sinds ik hier bij Google werk.”
The Google Stone
Met al het lekkere eten dat je hier in het gebouw kan vinden is er een speciaal fenomeen ontstaan bij Google: The Google Stone. “Mensen die hier beginnen, komen vaak de eerste maanden een ‘stone’ aan in gewicht. Je vindt hier bijna alleen gezond voedsel, maar gezond en lekker eten zet natuurlijk ook aan om heel de dag door te eten.”
Gelukkig kunnen de nieuwkomers die extra kilootjes er ook meteen af sporten in de fitness in het kantoorgebouw. “Je kan altijd van de gym gebruik maken wanneer je wil en er worden ook vaak classes gegeven om zo de gezonde levensstijl te stimuleren.”
Duurzaamheid
Een laatste belangrijke factor bij de inrichting van ieder Google kantoor is duurzaamheid. “Het meubilair dat je hier ziet is veelal hergebruikt materiaal. Daarbij is er ook steeds nagedacht over energiegebruik en de impact op de natuur. De bureau’s staan bijvoorbeeld steeds aan de grote ramen, zodat er heel de dag natuurlijk licht schijnt.” Een bijkomende bijdrage aan de natuur bij Google vind je bijvoorbeeld op het terras. Daar vind je een bijzondere bijzaak bij Google: een bijenkolonie. You see what I did there?
Epic Fail
Niet alles wat Google doet heeft altijd succes. “We experimenteren ook wel soms met dingen in het kantoor die floppen. Zo hebben we hier ook stapelbedden in het kantoor waar mensen even een dutje kunnen doen. Ze staan er nu al meer dan een jaar, maar nog nooit heeft iemand erin gelegen.” De bedden blijven wel staan, want net als de ‘epic fail’-filmpjes op YouTube toveren deze stapelbedden ook steeds een lach op het gezicht bij de Google-werknemers.