De mooiste kantoren van Nederland: Q42 - Vance

Nu aan het lezen

De mooiste kantoren van Nederland: Q42

De mooiste kantoren van Nederland: Q42

Helpt een mooie omgeving bij het bedenken van creatieve ideeën? Zorgt een lekkere en gezellige lunch voor extra motivatie en hoe is het om elke dag te werken in een gebouw dat soms lijkt op een museum of speeltuin in plaats van een kantoor? Om de proef op de som te nemen gingen wij een kijkje nemen in de mooiste kantoren van Nederland. We geven je elke week een inkijk in deze kantoren zodat je weet hoe het voelt om er te werken. Deze week waren we te gast bij de creatieve nerds van Q42 in Amsterdam. 

Q42-office-logo
Foto: Justin Livesey

Q42 is een technisch innovatief internetbureau, maar zelf noemen ze zich vooral nerds, of Q’ers. “We zijn misschien wel nerds die graag programmeren, maar zijn ook verliefd op de eindgebruiker. Dat maakt het onderscheid tussen een normale computer nerd en een Q’er”, vertellen Chris Waalberg en Jasper Kaizer, onze gastheren bij Q42.

Q42-office-nerds
Foto: Justin Livesey

Speeltuin of kantoorgebouw?

Het eerste wat opvalt als we in het kantoor stappen is de grote, felblauwe glijbaan. “Toen we vier jaar geleden, naast een kantoor in Den Haag ook een kantoor in Amsterdam zochten, zei één van de partners voor de lol dat hier een glijbaan moest komen. De architect hoorde dat en heeft dit dan ook in de plannen opgenomen. Toen het op papier stond, moesten we er wel mee doorgaan. Maar dat is echt goed uitgekomen, want zelf de Google executives bijvoorbeeld gaan er af als die hier op bezoek zijn”, lacht Chris.

“Die glijbaan zorgt natuurlijk voor veel lol, maar hier wordt ook gewoon heel hard gewerkt”, vult Jasper aan. Puur uit het oogpunt van kritische journalistiek onderzoek voelde ik mij verplicht om de glijbaan te testen op zijn functionaliteit. Na zeven afdalingen kan ik inderdaad concluderen dat het niet enkel leuk is, maar ook sneller dan de trap. Alleen maar voordelen dus.

Q42-office-glijbaan-test
Foto: Justin Livesey

Geheime kamer

Dat er tijd moet zijn voor lol zien we ook terug in de salonruimte met gezellige zetels, televisie, Playstation en Wii. Maar het opmerkelijkste is de geheime kamer, waar we zonder het te weten al drie keer voorbij waren gelopen. Pas wanneer Chris ons zegt waar te kijken, merken we ineens dat er een deurtje zit in een valse kast.

“Het idee van de geheime kamer hebben we overgenomen van Steve Jobs. Toen die een tijdje bij Pixar werkte, had hij ook een geheime kamer waar hij speciale gasten ontving. Bij ons wordt die ruimte gebruikt als evaluatieruimte voor stagiairs bijvoorbeeld. Ik vind het grappig om dan tegen de stagiair in kwestie te zeggen dat ons gesprek in de geheime kamer is en het resultaat zal afhangen van hoe snel hij of zij de kamer vindt”, legt Chris uit.

Q42-office-salon-ruimte-playstation
Gezellige salonruimte waar informele zaken besproken worden, of Q’ers kunnen ontspannen. Foto: Justin Livesey
Q42-geheime kamer-whisky
Normaal staan er flessen whiskey en sigaren achter deze valse kast in de geheime kamer, maar die heeft Bob al op lezen we op het achtergelaten kaartje. Foto: Justin Livesey

‘Passietijd’

Maar niet enkel in het interieur zie je terug dat plezier en ontspanning belangrijk zijn bij Q42. Ook in de bedrijfscultuur is het een belangrijke factor. “Zo houden we bijvoorbeeld elke twee weken een namiddag vrij voor ‘passietijd’. Tijdens deze passietijd mag elke Q’er zich bezig houden met iets wat hij graag doet maar nooit aan toe komt door te veel ander werk”, vertelt Chris.

Q42-office-werkhoek
De hobbyhoek waar al het nodige materiaal ligt om leuke dingen te maken. Foto: Justin Livesey

Jasper gaat verder: “Passietijd is het ideale moment om andere skills te oefenen dan die we dagelijks gebruiken en al spelend nieuwe dingen te leren. Zo hebben we hier bijvoorbeeld de WC omgevormd tot een slimme toilet die weet wanneer het licht moet branden en aangeeft op de site wanneer die vrij of bezet is.”

Andere leuke voorbeelden zijn de games die ontwikkeld werden door enkele Q’ers, de automatische camera wanneer je de glijbaan afgaat zoals in een pretpark en de livestream met het kantoor in Den Haag.

Q42-office-passietijd-games-fotocamera
Foto: Justin Livesey
Q42-office-livestream-Den Haag
Livestream met het kantoor in Den Haag. Foto: Justin Livesey

Veel plek in een kleine ruimte

Hoewel het kantoor niet extreem groot is, valt het me wel op dat heel veel verschillende plaatsen zijn om te werken. Natuurlijk zijn de bureaus met computers de meestgebruikte werkplek, maar je kunt bijvoorbeeld ook even al wiegend werken op de schommel, of zoals Chirs offertes bekijken op één van de banken boven.

Q42-kantoor-zitplaatsen-schommel
Foto: Justin Livesey
Q42-kantoor-zitplaatsen
‘Het zolderkamertje’ Foto: Justin Livesey

“Ik vroeg eens aan een fysiotherapeut wat nu de beste houding is om te werken. Zijn antwoord was ‘de volgende’. Daarom hebben we ervoor gekozen om veel verschillende plekken waar je kan werken aan te bieden. Aan onze lunchtafel staan bijvoorbeeld krukken om op te zitten, maar niemand gebruikt die. We werken en eten daar dus steeds al rechtstaand., lacht Jasper.

Chris gaat verder: “Of we kunnen ook even naar buiten gaan en een stukje lopen langs de kade. Ik heb al vaak beoordelingsgesprekken gehouden terwijl we het blokje een paar keer om gaan. Dat is een heel fijne manier om wat dingen te bespreken en daarna heb je ook meestal meer energie.”

Q42-kantoor-zitplaatsen-keuken

“Het is ook altijd fijn om onze klanten hier uit te nodigen om samen te brainstormen of te werken aan een project. We krijgen ook altijd erg positieve reacties op ons kantoor, want het is goed gelegen, leuk ingericht en we hebben erg lekkere koffie omdat enkele collega’s koffiefanatiekelingen zijn”, besluit Jasper.

Q42-kantoor-zitplaatsen-vergaderzaal
Vergaderzaal. Foto: Justin Livesey

Meld je aan voor de nieuwsbrief.