Tot en met maandag vindt de negende editie van de Rollende Keukens in Amsterdam plaats. Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste foodfestivals van ons land. Van kleine karretjes op wielen, tot grote vrachtwagens. Zolang het maar kan rollen en er een keuken in zit. Elk jaar komen er duizenden foodlovers op af. Tijd voor ons om een kijkje te nemen en uit te vinden waarom het zo’n succes is.
Als je het terrein bij de Westergasfabriek oploopt, komt de heerlijke geur van gebraden kip je al tegemoet. Ik zet mijn fiets in een van de vele fietsenrekken en loop richting de trucks. Van een afstandje ziet het er al gezellig uit. Op de vele bankjes kletsen mensen gezellig met elkaar, onder het genot van een drankje en een hapje.
De Rollende Keukens mag dan al een aantal jaar bestaan, de formule blijft succesvol. Elk jaar melden er weer vele mensen zich aan om met hun foodtruck op het terrein te mogen staan. Als foodtruck leg je het menu ter goedkeuring voor aan de organisatie. Zij kunnen dan een ‘go’ geven of vragen om een ander gerecht te maken, om evenwicht in het aanbod te houden.
Eat & Meet
Zo kreeg Eat & Meet de vraag om iets vegetarisch te maken. Astrid van der Meer staat achter de oranje truck. Twee jaar geleden deed ze mee aan Masterchef, dus van goede gerechten maken heeft ze wel verstand. Ze staat hier in samenwerking met Stichting Met Elkaar Koken Eten Daten. Deze stichting faciliteert kook-activiteiten voor mensen met een beperking.
“Op dit festival worden we geholpen door twee kinderen met een verstandelijke beperking” vertelt Astrid. “We vinden het belangrijk om deze kinderen ook een kans te geven om op zo’n festival te zijn en hier ook van kunnen genieten. Het hele festival is natuurlijk een Eat & Meet.”
“We hebben drie vegetarische gerechten gemaakt, die overigens ook veganistisch zijn. We hebben een bietensalade, een wrap en een laksa soep. Het is onze eerste keer hier en we zijn gekomen om te genieten en om de kinderen waar we me werken, deze ervaring te kunnen geven. Ik vind het waanzinnig om te zien hoe dit terrein is om getoverd tot een openlucht restaurant.”
Microbar
Even verderop staat Microbar. Een foodtruck die eetbare insecten verkoopt. Ik bestudeer de sprinkhaan op het stokje. “De sprinkhaan is geroosterd, daarna heb ik er wat zonnebloemolie en zout op gedaan”, legt Bart van Microbar me uit. Ik twijfel even, want het onbekende maakt dat ik er niet zo zeker van ben of ik het wil eten.
“Nu ervaar je dus zelf wat er zo anders is en wat er zo spannend en leuk aan is. Je kijkt dus nu naar een sprinkhaan en je moet bewust het knopje omzetten. Het knopje van dat je weet dat dit een insect is en weet dat het door velden en bossen springt.”
Op dat moment stop ik de sprinkhaan in mijn mond. Het is krokant en smaakt een beetje nootachtig. Ik ben blij verrast. “Het is als een klein snackje”, zegt Bart.
Drie jaar geleden stonden ze hier voor het eerst en insecten blijken een groot succes op foodfestivals. “Veel mensen pakken meteen hun telefoon erbij en maken een foto. Dat helpt voor het succes. Iets in je mond stoppen is erg intiem. Bij insecten eten stop je iets in je mond wat je niet kent en die ervaring is erg leuk”, gaat Bart verder.
“Het eten van insecten zit niet in ons referentiekader, hier in het westen. En dat is wat wij willen doen: de westerse mens bekend maken met het feit dat je insecten kunt eten, dat het lekker is en wat je er allemaal mee kunt maken. Het stukje bewustwording en kennisoverdracht over waarom insecten eten zo gezond is, is ook belangrijk. En natuurlijk gaat het ook om plezier.”
Fiona’s Baking Avenue
Het wordt steeds drukker en steeds gezelliger. Ik stuit op een fel beschilderde truck. ‘Taartjes en gebakjes’, dat spreekt me wel aan. Eigenaresse Fiona heeft samen met haar man Fiona’s Baking Avenue opgezet. Ze maken taarten en gebakjes, maar dan net even op een andere manier.
“We hebben een Lemon curd meringue pie in a jar, dat is een taart in een jampotje”, vertelt ze. “Verder hebben we chocoladetaart en worteltaart. We hebben de bus helemaal zelf omgebouwd met een keuken erin, zodat we festivals in Nederland af kunnen gaan. We hebben veel dingen zelf gedaan, om echt ons gevoel er in te leggen.”
“Heel de zomer staan we bijna elk weekend op een festival. In de winter bakken we taarten op bestelling en we hebben ook nog een baan daarnaast. Druk, maar wel erg leuk. De Rollende Keukens bestaan al negen jaar en het is onwijs groot. Als je hier mag staan heb ik wel het gevoel dat je er bij hoort. Het is een soort van statement.”
Nog steeds verrassend
Na acht jaar weet de Rollende Keukens het festival nog steeds verrassend te houden. De organisatie heeft ervaring en weet wat wel en niet werkt. Wat ik zo leuk vind, is dat het voor iedereen mogelijk is om hiernaar toe te komen, maar ook om hier met een foodtruck te staan. Of je dit naast je baan doet, als zelfstandige of vanuit een bedrijf, iedereen is vrolijk en heeft er zin in.
Groot pluspunt: geen vervelende muntjes. Je rekent gewoon contant af bij de truck. Het gaat hier echt om de gezelligheid. De bandjes die optreden creëren een heerlijk, relaxt sfeertje. Er is een grote variatie in foodtrucks, qua uiterlijk, maar ook qua eten. Bij veel trucks kun je een kijkje in de keuken krijgen en zie je hoe jouw gerecht of drankje wordt gemaakt. Op naar volgend jaar: de tiende editie!