De stralingen van zon of zonnebank: hoe gevaarlijk is dit nou echt?

Nu aan het lezen

De stralingen van zon of zonnebank: hoe gevaarlijk is dit nou echt?

De stralingen van zon of zonnebank: hoe gevaarlijk is dit nou echt?

Afgelopen week vertelde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bij Eva Jinek dat hij zo’n twee keer per week onder de zonnebank gaat. Daar kwamen flink wat negatieve reacties op van verschillende dermatologen. Zij vinden dit onverstandig en gevaarlijk. Volgens hen zou hij juist het goede voorbeeld moeten geven als minister van Volksgezondheid.

Overdreven of niet: de schadelijke stralingen van de zonnebank blijft wel een onderwerp dat vaak terugkomt. Maar hoe schadelijk is het eigenlijk om onder de zonnebank te gaan?

Is het wel zo schadelijk?

Helaas heb ik geen goed nieuws voor de zonnebankliefhebbers die misschien nog een beetje hoop hadden. Ja, het is echt zo schadelijk. Dermataloog Marlies Wakkee vertelt aan NRC: “Of je nu onder de zonnebank gaat, of buiten in de zon zit, de straling is net zo schadelijk. Maar er zit wel een verschil tussen een dagje aan het strand of tien minuten onder de zonnebank.”

Zonnebanklampen stralen voornamelijk uv-a-straling uit. Hierbij staat uv voor ultraviolet, en de a voor aging. Deze straling dringt tot heel diep in de huid door, wat zorgt voor huidveroudering. Van deze straling krijg je dus rimpels, pigment- en ouderdomsvlekken.

De echte zon straalt naast uv-a ook veel uv-b-straling uit, hierbij staat de b voor burning. Dat wil zeggen dat je van deze straling kunt verbranden als je je er niet goed tegen beschermt. Maar deze straling zorgt er ook voor dat je vitamine D aanmaakt.

Voordelen van de zon

Toch zitten er wel wat voordelen aan de zon. Naast het feit dat je vitamine D aanmaakt – dat ervoor zorgt dat het calcium beter in je lichaam wordt opgenomen – maakt je lichaam ook endorfine aan door de zon. Het gelukshormoon waar je je beter van gaat voelen. Je wordt dus letterlijk gelukkiger door de zon.

Maar dat geldt niet voor de zonnebank. “Dat is alleen maar extra straling”, aldus Wakkee. Daarnaast zorgt de zonnebank ervoor dat de kans op huidkanker een stuk groter is. Bij een jonge vrouw met een lichte huid wordt de kans op huidkanker al met 40 procent verhoogd.

Naar buiten gaan

Veel zonnestudio’s maken reclame voor de lampen die ook vitamine D aanmaken, maar volgens Wakkee klopt daar niets van. “Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van lampen die meer uv-b-straling uitstralen, waardoor je sneller de vitaminen aanmaakt. Maar om daadwerkelijk vitamine D aan te maken, moet je wel erg lang onder de zonnebank liggen”, vertelt Wakkee.

Als je naar de zonnebank gaat voor vitamine D, kun je veel beter even naar buiten gaan om een rondje in de zon te gaan lopen. En mocht je nou echt last hebben van een vitamine D tekort, dan kun je dat ook op een andere manier aanvullen. Door bijvoorbeeld vitamine D-pillen te slikken of door wat meer verse vis en avocado te eten.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.