Deliveroo nog meer onder druk na nieuwe undercover #Boos-aflevering - Vance

Nu aan het lezen

Deliveroo nog meer onder druk na nieuwe undercover #Boos-aflevering

Deliveroo nog meer onder druk na nieuwe undercover #Boos-aflevering

Bom nummer twee is gedropt, aldus presentator Tim Hofman in een nieuwe #Boos-aflevering over de discutabele zzp-constructie bij Deliveroo. Hierin gaat het programma undercover bij de foodbezorgingsdienst die zijn werknemers verplicht ZZP’er te worden als zij hun baan willen houden.

Pure uitbuiting, aldus het BNNVARA-programma en boze Deliveroo-riders die wijzen op de nadelige gevolgen van het nieuwe en omstreden flexbeleid van de van oorsprong Britse startup.

Undercover

In de eerste #Boos-aflevering over Deliveroo riep Tim Hofman op tot een succesvolle #BoycotDeliveroo om de zzp’ers een contract te geven. Fooddelivery concurrent Foordora zei na de video schriftelijk toe alle Deliveroo-bezorgers die in loondienst willen blijven, een contract te verschaffen. Deliveroo zelf hield de mond stevig dicht.

Tot aflevering nummer 2, die inmiddels als nummer 2 trending video’s op YouTube is verschenen. Het beschrijft met een undercover-actie wat er gebeurt als je als zzp-Deliveroobezorger een ongeluk krijgt of ziek wordt. Ook gaat Tim Hofman langs op het Nederlandse hoofdkantoor van Deliveroo waar hij de bazen confronteert met de beelden.

Cijfers

Zij weerleggen een deel van de aanklachten zoals het gebrek aan verzekering en een onzeker loon,  maar bungelen pijnlijk aan Hofmans hand wanneer hij hen de video voorschotelt.

Waar de heren tot voor de video nog verkondigden dat de fietsers een keuze hebben zich al dan niet in te schrijven bij de KvK of te worden uitbetaald via een – makkelijk maar duur – payrollsysteem, moesten ze eerlijkheidshalve toch zeggen dat de nieuwe riders bij ziekte niet worden doorbetaald.

Wel beloven ze een steady uurtarief van 15 euro per uur. Maar dat is niet het gemiddelde, blijkt uit de undercovervideo waarin drie mensen solliciteren om te zien welke beloftes worden gemaakt. Deliveroo wil ze minimaal drie bestellingen a vijf euro per rit laten verdienen, wat uitkomt op zo’n 10 tot 15 euro per uur.

Rechtszaak

De heren van Deliveroo beloven hierover nog cijfers te publiceren. Ook politiek Den Haag kijkt hier reikhalzend naar uit. Met name de PvdA en de Jonge Socialisten in de partij eisen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een einde aan gedwongen zzp-schap.

Zij startten een rechtszaak tegen het bedrijf en beloven dat Dijk van Gijs bovenop de kwestie zit in de Tweede Kamer. Eerder begon hij een crowdfundingactie om de met ontslag bedreigde maaltijdbezorger Sytze (19) te helpen in een rechtszaak tegen Deliveroo.

Wordt vervolgd.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.