Deskundigen willen sekswet waarmee je vooraf toestemming moet vragen

Nu aan het lezen

Deskundigen willen strengere sekswet: toestemming voorafgaand aan seks vragen

Deskundigen willen strengere sekswet: toestemming voorafgaand aan seks vragen

In Zweden en Spanje moet je voor je seks hebt toestemming vragen aan elkaar. Wordt er geen toestemming gegeven, dan is er sprake van een strafbaar feit. Je kunt dan veroordeeld worden voor verkrachting. Deskundigen willen in Nederland net zo’n sekswet, meldt AD.

Volgens de huidige wet ben je schuldig aan verkrachting als je een ander hebt gedwongen tot seks door geweld of intimidatie. Volgens Willy van Berlo van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers is dat echter niet voldoende.

Een slachtoffer is bij verkrachting namelijk vaak verlamd van de schrik, stelt Van Berlo. “Dan verzet het slachtoffer zich niet en is dwang dus niet nodig. Maar iemand wordt wél verkracht.” Publiek theoloog Janneke Stegeman voegt toe: “Seks is een activiteit waaraan iedereen wil meedoen. Als dat niet zo is, dan is het geen seks.”

Natuurlijk hoef je niet met contracten in de weer te gaan, stelt Stegeman. “Dat zou ook lustonderbrekend zijn. Als je intiem met iemand wordt, en die ander doet daaraan mee, dan geldt dat als toestemming.”

Nieuwe zedenwet

Binnenkort komt er een nieuwe zedenwet. Een woordvoerder van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat er daarvoor ook naar ontwikkelingen in het buitenland gekeken wordt. Maar er zijn nog geen keuzes gemaakt.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.