J.K. Rowlings serie The Cuckoo's Calling verschijnt al deze maand - Vance

Nu aan het lezen

J.K. Rowlings serie The Cuckoo’s Calling verschijnt al deze maand

J.K. Rowlings serie The Cuckoo’s Calling verschijnt al deze maand

Onder het pseudoniem Robert Galbrath verraste Harry Potter creator J.K. Rowling in 2013 de wereld met een heuse detectiveroman: The Cuckoo’s Calling.

Rowling is een fantastische schrijver met minstens zoveel succesvolle vertalingen naar het witte doek dus fans konden opgelucht ademhalen toen bleek dat Galbrath stond voor J.K. Rowling.

Menselijk

Nee, niemand in dit boek bevat een superkracht maar dat was juist zo verfrissend aan het hoofdpersonage. Hij moet het opsporen van misdadigers hebben van hard werken, niet een gelikte gave alles in één oogopslag te zien.

De BBC maakte al eerder bekend het verhaal om te zetten in een driedelige tv serie. Zojuist werd bekend dat de omroep deze maand begint met de eerste uitzending van Strike: The Cuckoo’s Calling.

Retro

Volgens de makers zal de serie eerder menselijk en retro aanvoelen dan hypermodern. Denk: geen flitsende actiemomenten of bijzondere gaves maar Britse taferelen en relationele problemen.

Strike: The Cuckoo’s calling is de eerste van de drie BBC-bewerkingen van J.K. Rowling die de BBC zal uitzenden.

The Strike verhalen volgen privé-detective en voormalige soldaat Cormoran Strike (Tom Burke) en zijn assistent Robin Ellacott (Holliday Grainger) terwijl ze criminaliteit bestrijden en de ups en downs van hun eigen veranderende relatie.

Nostalgisch

Het decor van de serie is Londen dat zowel modern zal aanvoelen als nostalgisch, precies die combinatie is wat de makers hopen dat zo aantrekkelijk is aan de serie. Dat, en de laagdrempeligheid van de personages die kampen met hele menselijke problemen. De show kenmerkt zich door niet mee te gaan in Sherlock-achtige taferelen, maar meer richting Inspector Morse.

Tegen de Britse krant The Guardian zei uitvoerend producer Ruth Kenley-Letts dat Strike een buitengewoon goede detective is omdat hij zo hard werkt. “De ex-soldaat heeft gevochten in Afghanistan en had een moeilijke jeugd. Hij is niet magisch. En dat is juist zo interessant. Het is een fijne verandering een serie te hebben waarin misdaden niet worden opgelost op een slimme manier maar omdat ze er moeite in hebben gestopt.”

Pseudoniem

Dat de verhaallijn zover af ligt van Rowlings normale schrijfstijl, heeft misschien iets te maken door haar pseudoniem waaronder ze het boek schreef. In 2013 zei ze over deze onthulling: “Ik hoopte dat ik dit geheim nog iets langer bewaard kon houden omdat Robert Galbraith zo’n bevrijdende ervaring was! Het was prachtig om te kunnen publiceren zonder hype of verwachting en puur plezier om feedback van uitgevers en lezers te krijgen onder een andere naam.”

The Cuckoo’s Calling verschijnt op 27 augustus bij de BBC en hopelijk snel in Nederland.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.