'De Missie' laat zien wat Nederlanders nu echt in Mali doen

Nu aan het lezen

‘De Missie’ laat zien wat Nederlandse soldaten nu echt in Mali doen

‘De Missie’ laat zien wat Nederlandse soldaten nu echt in Mali doen

Vanaf deze week draait er een nieuwe documentaire in een aantal Nederlandse filmhuizen genaamd ‘De Missie’. Het doel van de documentaire is het laten zien van wat de Nederlandse soldaten onder naam van de Verenigde Naties nu echt doen in Mali en dat gaat volgens De Correspondent geplaagd met een aantal behoorlijke tegenstellingen.

Op Mali zitten precies 566 Nederlandse soldaten als onderdeel van de vredesmissie MINUSMA van de Verenigde Naties. Afgelopen september besloot de Tweede Kamer de bijdrage vanuit Nederland met een jaar te verlengen, maar wat ze daar precies doen weet eigenlijk niemand. Zelfs de soldaten niet, blijkt uit de documentaire.

Documentaire-maker Robert Oey volgde kolonel Joost de Wolf die in 2014 de leiding kreeg over alle militaire operaties van de vredesmissie in Mali. Oey kreeg van hem vrijwel onbeperkte toegang en ziet bijvoorbeeld hoe de communicatie (niet) verloopt tussen het VN-hoofdkantoor in New York, het ministerie in Den Haag en de uiteindelijke uitvoering in de woestijn van Mali.

5. Inwoners_Bamako

Eén van de kleinere tegenstellingen is bijvoorbeeld een rijk gedekte lunchtafel waarbij de Nederlandse soldaten klagen over de trage wifi, terwijl een paar kilometer verder op in een Afrikaans kamp een aantal doden zijn gevallen doordat de tenten niet stormbestendig waren.

Maar ook het gesprek op het ministerie tussen de kolonel en de directeur veiligheidsbeleid en zijn politiek adviseurs wordt getoond. De plek waar uiteindelijk de beslissingen worden genomen, maar waar de directeur een beetje lachend laat weten dat zelf een kijkje nemen in Mali vanwege ‘veiligheidsoverwegingen’ natuurlijk niet mogelijk is.

De documentaire draait vanaf 3 maart in de Nederlandse filmhuizen als Cinema De Balie in Amsterdam, Filmhuis Den Haag en Groninger Forum. Daarnaast worden er tijdens de tour-release speciale debatavonden georganiseerd waarop topmilitairen, politici en diplomaten worden ondervraagt door een presentator en het publiek.

Alle data’s van de debatavonden en de filmhuizen waar de documentaire wordt getoond kun je hier vinden.

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.