Deze mannen kunnen geen vrouwen krijgen - Vance

Nu aan het lezen

Deze mannen kunnen geen vrouwen krijgen

Deze mannen kunnen geen vrouwen krijgen

In Noorwegen wordt meer dan 40 procent van de topfuncties bekleed door een vrouw en ook in andere Scandinavische landen ligt dit percentage boven de 25 procent. In Nederland doen we het op dat vlak stukken slechter, terwijl er vanuit de overheid al jaren een streefcijfer is dat minstens 30 procent van de topmensen in het bedrijfsleven vrouw is. We halen dat alleen bij lange na niet.

Hiervoor zijn meerdere redenen: zo werkt in Nederland het overgrote deel van de vrouwen part-time, waardoor het lastig is door te groeien naar een topfunctie. Maar op een streefcijfer en wat campagnes na, is er ook gewoon geen beleid dat bedrijven daadwerkelijk verplicht om vrouwen in de top neer te zetten. Tenminste: er zitten geen consequenties aan als bedrijven het niet doen.

Arjen Lubach, presentator van het satirische nieuwsprogramma Zondag Met Lubach, vond het tijd voor actie. Zo maakte hij gisteren duidelijk in zijn programma. En omdat de overheid niets doet, doet hij het gewoon zelf.

“Wij lanceren een website met daarop alle beursgenoteerde bedrijven van Nederland met minstens 5 bestuursleden, die én geen vrouw in de Raad van Bestuur hebben én geen vrouw in de raad van commissarissen. Hij heet www.dezemannenkunnengeenvrouwkrijgen.nl. Er is maar één manier om met je bedrijf van deze site af te komen: benoem zo snel mogelijk een topvrouw. Is dat gelukt? Stuur ons een mailtje op [email protected] en dan halen we jouw bedrijf van de site. Want onthoud: het enige klusje dat echt alleen door mannen kan worden gedaan, is het aannemen van de eerste vrouw.”

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.