Deze pyjama vertelt je hoe goed of slecht je hebt geslapen - Vance

Nu aan het lezen

Deze pyjama vertelt je hoe goed of slecht je hebt geslapen

Deze pyjama vertelt je hoe goed of slecht je hebt geslapen

Altijd al willen weten hoe je nou écht geslapen hebt? Er zijn talloze apps op de markt die zeggen dit te meten. Maar volgens Eus van Someren, hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut, werkt dit helemaal niet. Hij vertelde aan Volkskrant dat hij zijn twijfels heeft bij dit soort metingen, vooral omdat het zelfs in het lab moeilijk te meten is, ondanks de elektroden op het hoofd.

Goed. Een app als Sleep Cycle werkt dan misschien niet zo accuraat, maar er is mogelijk een andere manier om zelf je slaap te meten. Voor een onderzoek aan de universiteit van Massachusetts heeft wetenschapper Trisha Andrew namelijk een speciale pyjama ontwikkeld.

Pyjama

Met een ademmonitor, een hartslagmeter en een bewegingssensor meet de pyjama hoe jij precies geslapen hebt. De verschillende sensoren zitten allemaal in het jasje van de pyjama verwerkt. Zo kan deze precies meten hoe je hebt geslapen en hoelang je bijvoorbeeld in je remslaap was.

Al deze metingen worden doorgegeven naar de printplaat, die zo handig is weggestopt dat deze ook fungeert als knoop. Via bluetooth worden deze metingen weer doorgestuurd naar een computer.

Nog in ontwikkeling

Voor degenen die de pyjama al aan het opspeuren waren voor eigen gebruik, hebben we slecht nieuws. Het is op dit moment namelijk nog vol in ontwikkeling. Pas acht mensen hebben er tot nu toe in geslapen. Bij het maken van de pyjama moet er ook rekening gehouden worden met de verschillende lengtes van de personen, omdat de sensoren dan op andere plekken geplaatst moeten worden.

Daarnaast zal deze pyjama waarschijnlijk vooral voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden, wat het meten van de slaap misschien wel een stuk makkelijker kan maken. Op die manier kan het zelfs zijn dat er betere onderzoeken naar slaap uitgevoerd kunnen worden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.