5 onbekende Europse steden die zeker een citytrip waard zijn

Nu aan het lezen

5 onbekende Europese steden die zeker een citytrip waard zijn

5 onbekende Europese steden die zeker een citytrip waard zijn

Met stedentrips is het makkelijk om naar de grote en bekende steden af te reizen. Deze steden ken je of je hebt van vrienden gehoord dat ‘je er echt een keer geweest moet zijn’. Hartstikke fijn, die tips. Maar lastig als je niet zoals iedereen naar Parijs of Londen wil. Met nét wat meer research kom je tot fantastische steden in Europa die niet zo voor de hand liggen, maar zeker een citytrip waard zijn.

1. Helsinki

helsinki-408809_1920

Op 2,5 uur vliegen vanaf Amsterdam ligt Helsinki. Helsinki is met ongeveer 600.000 inwoners de hoofdstad van Finland. De stad ligt aan de zee in het zuiden van Finland en is omringd door veel eilanden. De stad heeft een grote haven en waar vissersbootjes elke dag verse vis binnenhalen. Een goede sfeer van de stad krijg je door een fiets te huren. Voor tien euro kun je een hele dag de stad op je fiets verkennen.

De beste tijd om naar Helsinki af te reizen is in de lente of zomer. Mocht je van kou houden, dan is Helsinki ook in de winter heel leuk. En een leuke bijkomstigheid: In heel de stad is gratis wifi. Ook voor toeristen.

Helsinki kathedraal

753px-Helsinki_July_2013-27a

De witte kathedraal met de groene koepel is de pracht van Helsinki. De in 1727 gebouwde kerk trekt jaarlijks veel belangstelling bij toeristen. In de toren heb je een prachtig uitzicht over de haven van de stad. De kathedraal is elke dag open – behalve tijdens diensten – en in de zomer zelfs tot middernacht. Op de steile trappen voor de kerk, zitten vaak studenten van de universiteit die er naast zit.

Temppeliaukio

Temppeliaukio_Church

Dan een moderne kerk die zeker een bezienswaardigheid is. De Temppeliaukio is zeker niet zomaar een kerk. Voor de bouw van dit gebouw werd een rots opgeblazen. Het gat dat ontstond werd opgevuld met een koepel van glas en koper. De ruwe rotswanden geven een prachtige akoestiek aan de ruimte. Dit is dan ook de reden dat het niet alleen voor kerkdiensten, maar ook voor concerten wordt gebruikt.

Suomenlinna

Suomenlinna

Op zes eilanden voor de haven ligt de vesting Suomenlinna. Dit fort is in 1748 gebouwd en moest de stad (die toen van Zweden was) beschermen tegen de Russen. Dit lukte helaas niet. In 1917 werd Finland eindelijk onafhankelijk en veranderde ze de naam van Sveaborg (Zwedenburcht) naar Sueomenlinna (Fort van Finland). Het fort is met een pont te bereiken. In het fort zijn verschillende musea gevestigd. Ook zit er een hostel waar je kunt verblijven. Dit fort staat tevens op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

2. Krakau

24210230671_07f7027f3e_k
Wie denkt dat Krakau een grijze, gauwe stad is, heeft het mis! Krakau is de één na grootste stad van Polen en ligt in het zuiden van het land. Het marktplein, dat 40.000 vierkante meter telt, is het bruisende middelpunt van de stad. Aangezien het voormalig concentratiekamp Auschwitz op anderhalf uur rijden van de stad ligt, slaan veel mensen de stad over. En dat is zonde.

De stad ontstond op een heuvel waar verschillende handelswegen elkaar kruisten. Er werd een burcht gebouwd en op deze manier werd het voor de adel een stad om elkaar te ontmoeten. In 1364 werd de universiteit gesticht die nu nog steeds in gebruik is. Hiermee heeft Polen de op één na oudste universiteit van Europa. Krakau heeft een prachtig centrum en genoeg bezienswaardigheden om je stedentrip mee te vullen.

Mariakerk

2350725990_51f3e38063_b

De Mariakerk staat op de Grote Markt in Krakau en heeft twee ongelijke torens. Daarmee de kerk het symbool van de stad geworden. Van binnen schijnt hij nog mooier te zijn en volgens sommigen beschikt de kerk over al de schatten die de stad vroeger gekend heeft. Vanaf de kerk heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. De kerk staat op de Grote Markt, wat ook een attractie op zich zelf is.

Naast de Mariakerk staat er nog een aantal uitgesproken gebrouwen op de Grote Markt van Krakau. De Grote Mark is het bruisende plein van de stad. De Raadhuistoren staat er al sinds 1316.

Zoutmijnen

2878244203_5466be1e13_b

Twintig minuten buiten Krakau ligt één van de grootste zoutmijnen van de wereld: de Wieliczka zoutmijn. De mijngangen zijn bijna 300 kilometer lang en gaan 350 meter diep. De zoutmijn is niet meer in werking en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de mijn zijn verschillende kunstwerken van zout gemaakt, de indrukwekkendste is een kathedraal. Ook zitten er verschillende kuuroorden in de mijn, omdat de lucht erg schoon is. Een tour van twee uur kost negentien euro. Om er te komen kun je zelf een auto huren, een taxi of rechtstreekse bus nemen.

Verder heeft Krakau genoeg andere dingen die je kunt bezoeken, zoals het Pools Luchtvaartmuseum, de eeuwenoude universiteit Collegium Maius en het stadspark Planty (ja, dat is de echte naam van het park).

3. Aberdeen

geograph-1958635-by-Greig-Ritchie (1)

Als je aan Schotland denkt, denk je al gauw aan Glasgow of Edinburgh. Aberdeen is dan ook de derde grootste plaats van Schotland. De stad wordt in Schotland ook wel ‘de studentenstad van het noorden’ genoemd. Met bijna 200.000 inwoners is het een levendige stad in het noordoosten. Het Verenigd Koninkrijk heeft een lange geschiedenis. In de omgeving liggen dan ook tientallen kastelen die stuk voor stuk prachtig zijn. Ook de natuur is er nog voor een groot deel ongerept met hoge kliffen langs de kust.

Tolbooth Museum

De tolbooth was het belangrijkste gemeentelijke gebouw van de stad en werd gebouwd in 1616. Je zou het kunnen vergelijken met een stadhuis bij ons in Nederland. Hier vonden vergaderingen plaats, werden rechtszaken gevoerd en in de gevangenis werden mensen opgesloten. Een tolboth was essentieel bij het hebben van een burcht. In de tolbooth van Aberdeen werden vooral mensen opgesloten die een misdaad hadden gepleegd. En nu zit er in datzelfde gebouw, een museum. Wees voorbereid op kleine, smalle trappetjes!

Balmoral Castle

2498232281_db86bc08fa_b

In Nederland kennen wij niet veel kastelen en zeker niet zulke prachtige als die in het Verenigd Koninkrijk. Het Balmoral is een kasteel zoals je ze in sprookjes ziet. Het kasteel ligt op ongeveer een uurtje van Aberdeen. Dit is het zomerhuis van de Schotse Koninklijke familie. In de maanden maart tot augustus staan de vele tuinen open voor geïnteresseerden. Ook zijn er op het terrein verschillende huisjes te huur, waar je kunt overnachten. In vergelijking met het Balmoral kasteel zijn dit kleine zomerhuisjes, maar de meeste huisjes hebben meerdere slaap- en badkamers en zijn lekker knus ingericht. Mocht je een weekje op Koninklijke grond willen overnachten, dan heb je wel een klein geldboompje nodig.

Strand

Het zou misschien niet in eerste instantie bij je opkomen, maar Aberdeen heeft een prachtig strand! Dit strand is drie kilometer lang en er zijn genoeg leuke dingen te doen op de boulevard. Zo zijn er veel leuke winkels, restaurants en is er zelfs een attractiepark en bioscoop. Leuk voor als je even wil uitwaaien na bijvoorbeeld een museum.

4. Triëst

23102527199_cbdfc2e324_k

Triëst ligt in Italië aan de grens met Slovenië. De stad heeft een trieste geschiedenis met veel oorlogen en verschillende machthebbers. Door Venetië aan de linkerkant van Triëst, wordt de stad bijna altijd overgeslagen. Terwijl het een prachtige stad is. Triëst is een rijke stad aan culturen. Zo zijn er invloeden uit Servië, Griekenland, Duitsland en Oostenrijk. Maar ook qua welvaart kent de stad grote rijkdommen. Ook is Triëst echt een koffiestad. Illy heeft hier bijvoorbeeld hun hoofdkantoor.

Oude stad

12463921323_3bb3f2a17c_k

Alleen de gebouwen en huizen in de stad zijn al een feestje. Door de kleine, smalle straatjes waan je je even in de Middeleeuwen. De grote, statige gebouwen laten het welvarende verleden zien. De Palazzo del Municipio op het Unità plein, kijkt prachtig uit op de haven. En wordt – zoals je hieronder kunt zien – ’s avonds mooi verlicht. Maar overdag doet het gebouw er niet voor minder af. Dit gebouw was vroeger het stadhuis van Triëst. Omdat de stad voor een groot deel gebouwd is onder Oostenrijks-Hongaars gezag, zijn veel gebouwen afgeleid van Wenen.

Museum Revoltella

Volgens de Telegraph wordt het in dit museum duidelijk hoe rijk sommige Triësters waren. In dit museum heeft de baron van Triëst, Pasquale Revoltella, gewoond. Toen hij verhuisde, liet hij zijn huis achter samen met alle meubels, boeken en kunst. Altijd al willen weten hoe een steenrijke baron er in de 19de eeuw bij zat? Dan is dit museum echt iets voor jou. Bezoek ook het dakterras voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Castello di Miramare

Schloss_miramare

Dit kasteel werd gebouwd door Ferdinand Maximilian van Habsburg in het jaar 1856. Hij wilde graag een huis aan de zee, met een grote tuin en veel zon. Wie wil dat nou niet? Lang heeft hij er niet van kunnen genieten, want in 1867 werd Maximilian vermoord. Maximilian wilde dat de inrichting leek op dat van een schip, zodat het net leek alsof hij op de zee voer.

5. Segovia

Wie aan Spanje denkt, denkt aan Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia, Málaga en zo kan ik nog wel even doorgaan. Stuk voor stuk fantastische steden, maar Segovia is misschien nog wel beter. Want wat de meeste mensen niet weten, is dat deze stad op een uurtje van Madrid ligt. En het is ook nog eens makkelijk te bereiken, want vanuit Madrid rijden er directe treinen naar de stad. De stad heeft een Romeins aquaduct uit de eerste eeuw dat voor een groot deel door het centrum loopt. De beste tijd om dit plaatsje te bezoeken is in het voorjaar. Segovia heeft een mediterraansklimaat, dus zomers kan het er erg warm worden en in de winter erg koud.

Binnenstad

2876417631_25d75fac88_b

De binnenstad wordt door een eeuwen oude muur omringt. De stad is niet groot, maar heeft zeker veel te bieden. Achter elk huis schuilt een geheim en de keien op de straat maken dat je moet oppassen waar je loopt. Mocht je genoeg hebben van al die geschiedenisverhalen, dan kun je bijkomen op een van de vele terrassen. Aan de rand van de binnenstad ligt het kasteel Alcázar de Segovia. Wie dit kasteel wil bezoeken heeft goede beenspieren nodig, want het ligt op het hoogste punt van de stad. Wie het kasteel heeft beklommen, wordt getrakteerd op een mooi uitzicht. Een kaartje kost 7,50 euro en dan heb je toegang tot het hele kasteel.

Aquaduct

segovia-103470_960_720

Via het aquaduct werd vroeger het water uit de bergen naar het stadje geleid. Het aquaduct en de oude stad van Segovia staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit aquaduct is ruim 700 m lang, heeft 160 bogen en is 28 meter hoog. Het aquaduct is bijzonder goed bewaard gebleven. De Romeinen bouwden het zonder cement te gebruiken.

La Granja de San Ildefonso

Palacio_y_jardines_de_San_Ildefonso

Net buiten Segovia ligt het plaatsje La Granja de San Ildefonso. Hier ligt een fantastisch paleis waar ons Paleis Het Loo niets bij is. Het paleis stamt uit begin achttiende eeuw en heeft ruim honderd jaar gediend als zomerpaleis voor de Koninklijke Spaanse familie. Filips de Vijfde wilde een paleis dat leek op het Versailles in Parijs. De in totaal zesentwintig fonteinen die in de tuin staan, vertellen verhalen uit de Griekse oudheid. Het paleis is dus niet alleen een bezoekje waard, ook de tuinen zijn indrukwekkend.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.