Deze vijf films met Chadwick Boseman wil je gezien hebben

Nu aan het lezen

Deze vijf films met Chadwick Boseman wil je gezien hebben

Deze vijf films met Chadwick Boseman wil je gezien hebben

Het kan je niet ontgaan zijn: acteur Chadwick Boseman is afgelopen vrijdag op 43-jarige leeftijd overleden aan darmkanker. De wereld dompelde zich snel onder in rouw, waarmee direct duidelijk werd dat Boseman in zijn relatief korte leven een flinke impact heeft gemaakt. Dat deed hij onder meer met zijn films, en gelukkig blijven die voor altijd bestaan. Wij lichten er vijf uit die je absoluut gezien wil hebben.

Da 5 Bloods

Deze film verscheen dit jaar pas, en dus aan het einde van het leven van Boseman. Maar het is ongetwijfeld één van de meest bijzondere rollen die Boseman ooit vervuld heeft. Da 5 Bloods gaat over vier Amerikaanse veteranen die teruggaan naar Vietnam. De mannen zoeken naar de stoffelijke resten van hun gevallen leider, wie gespeeld wordt door Chadwick Boseman, en naar een verborgen schat.

Boseman heeft slechts een kleine rol in deze film, maar toch weet hij een blijvende indruk achter te laten. Zelfs als je hem niet ziet, is hij in deze film aanwezig. En dat is een uitzonderlijk goede acteerprestatie!

Da 5 Bloods verscheen dit jaar op Netflix en daar kun je de film nog steeds bewonderen.

42

Wil je echt helemaal terug naar het begin, dan is 42 absoluut een aanrader. Dit is namelijk de film waarmee Boseman doorbrak in Hollywood. In deze film speelt hij namelijk de hoofdrol: honkballegende Jackie Robinson.

Jackie Robinson was de eerste zwarte speler die ooit meedeed aan Major League Baseball. Natuurlijk ging dat niet helemaal zonder slag of stoot: sommige fans en zelfs een aantal teamleden bleken racistisch en wilden Robinson daar helemaal niet hebben. Toch wist Robinson te blijven, zonder ooit wraak te nemen. Hij liet zien dat doorzettingsvermogen sterker is dan welke haat dan ook.

Boseman speelde in deze film tegenover behoorlijk wat grote namen. Zijn tegenspeler was Harrison Ford, van wie we weten dat hij een fantastisch acteur is. Maar Boseman wist zichzelf ook geweldig staande te houden en doet niet onder voor Ford in deze film.

Get On Up

Een jaar na 42 verscheen er een heel ander soort film met Boseman in de hoofdrol: Get On Up. Hoewel ook dit een biografische film is, is dit er juist eentje met een hop muziek. Boseman speelt in deze film namelijk niemand minder dan muzieklegende James Brown.

In Get On Up zien we hoe James Brown vanuit armoede opklom naar de beroemdheid die hij uiteindelijk werd. Hoewel Boseman qua uiterlijk niet per se op Brown lijkt, vertolkt hij deze rol zo goed, dat je wel gelooft dat hij het echt is. En opnieuw houdt Boseman zich maar dan goed staande naast grote namen. In deze film spelen namelijk ook Viola Davis, Octavia Spencer en Dan Aykroyd.

Marshall

Ja, goed, oké, ook dit is weer een biografische film. Maar Boseman wist historische karakters nu eenmaal erg goed neer te zetten, waardoor deze films tot de absolute top van zijn carrière behoren. In Marshall neemt Boseman de rol van advocaat – en later de eerste Afro-Amerikaanse Supreme Court Justice in Amerika –  Thurgood Marshall op zich, tijdens één van zijn belangrijkste zaken.

Deze rechtszaak speelt in 1940 af, als Marshall een zwarte man moet verdedigen. Deze man wordt beschuldigd van het verkrachten van een witte vrouw. Klein probleem: Marshall mag helemaal niks zeggen in de rechtszaal, dus hij moet de verdediging overlaten aan anderen. En dat doet hij. De advocaat coacht Sam Friedman – gespeeld door Josh Gad – zodat hij de zaak alsnog kan winnen.

Black Panther (en de andere Avengers-films)

Natuurlijk kan Black Panther niet uit dit lijstje ontbreken. Chadwick Boseman schreef met deze film namelijk geschiedenis. Hij liet samen met zijn collega’s en Marvel zien dat je ook een succesvolle film kunt maken met vrijwel alleen maar zwarte acteurs, en dat een zwarte superheld prima kan. Daarmee is Boseman voor eeuwig een superheld voor talloze kinderen.

Black Panther was de bekendste film met Boseman als koning T’Challa, maar er zijn er natuurlijk nog meer. Boseman vertolkte T’Challa ook in Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War en Avengers: End Game. Dus als je wil genieten van deze bijzondere rol, dan kun je direct een fijne marathon houden!

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.