Zo is het om te dineren in een zwaarbeveiligde gevangenis

Nu aan het lezen

Zo is het om te dineren in een zwaarbeveiligde gevangenis

Zo is het om te dineren in een zwaarbeveiligde gevangenis

Gegrilde asperges geserveerd met uitjes en verse kruiden, gevolgd door gepocheerde kip (vrije uitloop) en fondant aardappeltjes met geroosterde wortels en een rabarbercrumble toe: in restaurant Clink kan je heerlijk eten op een wel heel bijzondere locatie: een gevangenis.

foood

Raamloos

De chef kijkt serieus naar de aardappeltjes en bieslookmayonaise en roept voldaan “service” in zijn keuken. Een ober, in strak uniform, neemt het bord mee naar de zaal, een ruimte met hoog plafond, zacht licht en kleurrijke schilderijen. Er zijn alleen geen ramen.

Het zou een restaurant kunnen zijn zoals overal. Maar de chefs en obers zijn gevangen in de HMP High Down, een zwaarbeveiligde Britse gevangenis voor zo’n 1500 mannen. De meesten zitten jarenlang vanwege delicten als moord, verkrachting en drugsdeals.

Stichting

’s Werelds beste gevangenisvoedsel, zo kopt Bloomberg het stuk over een chique restaurant gerund door gedetineerden. Het restaurant wordt gerund door een stichting die gevangenen wilt helpen in hun herstel aan het eind van hun straf, in zo’n vier gevangenissen verspreid in heel Groot-Brittannië.

Het team heeft goede mentoren; meerdere bekende Britse chefs werken voor het goede doel, evenals een voormalig eigenaar van een restaurant met twee Michelin-sterren.

Normaal

De gedetineerden leren door het werk hoe ze moeten koken en het betalend publiek te bedienen. De gasten hebben van tevoren gereserveerd en zijn gecheckt vanwege de veiligheidsmaatregelen die ondanks de ‘normale’ setting gelden.

Daarnaast wordt van elke gast vingerafdrukken afgenomen en paspoort gecheckt. Fooi geven is net als het gebruik van je mobiele telefoon verboden wat het prettig maakt om hier te eten, aldus Bloomberg.

Plastic

Door het personeel zijn er wel wat dingen die niet in de keuken kunnen worden gebruikt. Zo is vanille essence verboden omdat het alcohol bevat, zijn vorken en messen van plastic en is een wijntje bestellen – wederom vanwege de alcohol – niet mogelijk.

hmp-styal

Hoe zit het dan met de keukenmessen? Die worden bewaard in een afgesloten kast met een ‘schaduw’, waardoor het direct opvalt wanneer er iets ontbreekt.

Zelfvertrouwen

Volgens Chris Moore, directeur van Clink, helpt het restaurant de gevangenen praktische vaardigheden aan te leren waardoor ze sneller een baan zullen vinden. “Maar de zogeheten ‘soft skills’ zijn net zo belangrijk: zelfvertrouwen, motivatie, trots en simpelweg elke ochtend wakker worden met een doel.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.