Het nostalgische gevoel wat ik elke keer weer krijg op het moment dat ik aan Disneyland Parijs denk, geeft mij een drang om in de trein te stappen richting Parijs. En met mij zijn er nog heel veel anderen die het liefst elke dag in het pretpark rondlopen. Zo ook de 3FM radio-dj Michiel Veenstra die samen met drie vrienden tien jaar geleden de blog D-Log heeft gestart.
Omtrent de 25ste verjaardag van Disneyland hebben de vrienden een serie opgezet waarbij elke dag de ontwikkelingen rondom het park worden uitgelicht. In de reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. De fascinatie voor het pretpark zit bij alle vier de vrienden diep geworteld. “Het idee voor het blog begon eigenlijk doordat we steeds vaker zaten te praten over onze gemeenschappelijke passie, namelijk Disneyland Parijs. D-Log is voor de hardcore Disney-liefhebbers”, legt Veenstra uit.
Lelijk eendje
Maar waarom is het park in Parijs zo uniek? “Disneyland Parijs wordt steeds meer gezien als een volwaardig park tussen de andere parken in Amerika en Hongkong”, zegt Veenstra, “Het is namelijk niet makkelijk geweest om in 1992 een park te openen in Parijs, het werd altijd gezien als de culturele Tjernobyl en had veel financiële tegenvallers.” De laatste jaren heeft het park meerdere upgrades gehad, waardoor het niet meer het lelijk eendje is, volgens de radio dj.
“Wat het park in Parijs zo bijzonder maakt, is het onbezorgde gevoel dat je krijgt als je daar rondloopt. Daarnaast is het ongelofelijk hoe doordacht alle attracties zijn, elke achtbaan vertelt een eigen verhaal. Het thema van een attractie is overal doorgevoerd en het level van details is intens hoog”, vertelt Veenstra vol enthousiasme.
Het is overigens niet gek dat het Parijse park zo vol met details is opgebouwd, aangezien er veel geld is gestoken in de upgrades van de parken. Veenstra: “Als je de Main Street in het park in Florida ziet, ligt er gewoon gekleurd asfalt. Maar in Parijs liggen er daadwerkelijk klinkers.”
Hoe lovend Veenstra ook is over het park, er blijven verbeterpunten. Zo is het tweede park Walt Disney Studios één van de lelijkste parken volgens hem. “Het park is pas in 2002 gebouwd en dat merk je aan de sfeer. Er zitten zeker attracties tussen van wereldklasse, zoals Ratatouille: The Adventure, maar het park is meer een verzameling van dingen en geen totaal plaatje”, aldus Veenstra.
‘Tel kwijt geraakt’
Op de vraag hoe vaak de radio-dj het Disney park in zijn leven al heeft bezocht, wist hij geen antwoord. “Ik heb geen idee, ik ben de tel kwijtgeraakt zo vaak. Voordat ik kinderen kreeg, had ik namelijk een jaarabonnement en dat betekende dat ik elke vrije zaterdag wel in Disneyland Parijs te vinden was”, aldus Veenstra.
Wat de Disney fan zich nog wel goed kan herinneren is zijn eerste kennismaking met het pretpark. “Ik las vroeger altijd de Donald Duck en daar stonden speciale rubrieken in dat er in 1992 een nieuw Disneypark in Parijs zou komen. Ik moest en zou daar heen gaan! In de zomer van ’96 was mijn eerste keer en het was fantastisch.”
Het eerste bezoek blown Veenstra away: “Elke attractie was meer dan ik had verwacht. Beter, mooier, magischer om in Disney termen te blijven. Zelfs op het moment dat ik een pizza bestelde in een restaurant aan de balie, was de pizzapunt er binnen no time. Ik zei tegen de serveerster achter de balie ‘zo dat is snel’, waarop zij zegt: “That’s magic“. Ik vergeet dat nooit meer, zelfs daar was ik van onder de indruk.”
Ben jij nou ook zo’n groot Disney fan? Check dan D-Log van onder andere Michiel Veenstra. Tot en met 25 maart worden er elke dag artikelen geplaatst over de 25 jaar lange geschiedenis van Disneyland Parijs. Bijvoorbeeld over de opening en wat daaraan vooraf ging. Ik boek alvast een retourtje naar het magische Disneyland…