Nu aan het lezen
Je bent op vakantie geweest, hebt het hele weekend staan dansen op een festival of hebt gewoon een geweldige avond gehad met de leukste vrienden. We hebben allemaal wel eens van deze geweldige geluksmomenten. Het liefst zorgen we ervoor dat dit gevoel nooit meer weg gaat. Maar helaas is dat vrijwel onmogelijk. Want nadat jij de tijd van je leven hebt gehad, is de kans groot dat je een beetje een leeg gevoel hebt, ofwel dat je te maken hebt met de happiness hangover.
Hoe kan het dan toch dat je je daarna weer down voelt? Alsof we niet nog iets langer van dit gelukkige gevoel kunnen genieten. Maar daar is eigenlijk niets geks aan.
Dit gevoel wordt ook wel de happiness hangover genoemd, en die term beschrijft eigenlijk perfect wat het is. Het is geen depressief gevoel, maar wel dat tijdelijke mweh-gevoel. Hoe dit helemaal precies komt, weten we niet. Toch is het iets dat we allemaal wel eens ervaren.
Het meest waarschijnlijke voor dit gevoel, is dat het een consequentie is van hoe wij als mensen plezier ervaren. We hebben bijvoorbeeld plezier als we seks hebben, maar we ervaren het ook door levensonderhoud. Nu zijn mensen wat complexer dan andere wezens, en halen we ook plezier uit bijvoorbeeld een gezellige avond met vrienden of naar een concert gaan. Wat weer leidt tot het geluksgevoel.
Als onze hersenen oppikken dat we geluk ervaren, maken je hersenen eigenlijk hun eigen soort drugs aan, beter bekend als dopamine. Maar daarnaast weten we ook dat waar we op dat moment mee bezig zijn, ons een gelukkig gevoel geeft. Dat in combinatie met de dopamine, zorgt ervoor dat we dit gevoel in de toekomst weer zullen ervaren.
Het bijzondere is dat alle dieren plezier kunnen hebben, maar alleen mensen geluk kunnen ervaren. En dat verklaart waarschijnlijk ook waarom we ons minder gelukkig voelen nadat we een enorme boost aan geluk hebben gekregen. Dat komt omdat geluk een onderdeel is van het ervaren van plezier, en dat doen we niet de hele tijd, maar slechts af en toe.
Gedragspsycholoog George Koob vertelt dat we eigenlijk allemaal een standaard gevoel hebben, waar we niet verdrietig zijn en ook niet heel gelukkig. Eigenlijk gewoon wanneer jij je ‘normaal’ voelt. Als je een fantastisch weekend hebt gehad, dan slaat dit gevoel compleet de andere kant op. En om daar weer een soort van balans in te vinden, is het dus eigenlijk helemaal niet gek dat je je daarna een beetje down voelt.
Daarnaast kunnen we niet áltijd gelukkig zijn. En is het soms juist nodig om je iets minder happy te voelen, om daarna juist weer te kunnen genieten van nieuwe geluksmomenten.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.