Dit zijn zeven manieren om gezonder te leven in 2018

Nu aan het lezen

Dit zijn 7 manieren om gezonder te leven in 2018

Dit zijn 7 manieren om gezonder te leven in 2018

Ons groeiende bewustzijn over onze kwaliteit van leven stond volop in de schijnwerpers in 2017.

We zijn steeds kritischer op onszelf maar ook op onze gewoontes. Zo weten we inmiddels dat het loont om voldoende slaap te krijgen, geregeld te bewegen en gevarieerd te eten. We krijgen deze adviezen tot vervelens toe te horen, maar ze inzetten is een tweede.

We doken de archieven in en vonden voor jou de beste manieren om je leven een wending te geven richting rust, reinheid en regelmaat. En vooruit: af en toe eens flink uit de band springen.

Krijg je planning on fleek

Komen to-do lijstjes en bullet journals jou bekend voor maar schort het aan een realistische tijdsplanning? We namen het fenomeen productiviteit en planning dit jaar onder de loep en kwamen achter een paar verbluffende adviezen.

Zo gaat echte productiviteit eerder om wat je niet doet dan wel, en verander je je to-do’s naar to don’ts. O, en plan nooit om 14:00 uur een belangrijke afspraak in. De wetenschap vertelt je waarom.

Ruim op

Japanse opruimgoeroe Marie Kondo weet als geen ander: minder bezit, is meer geluk. Reizigers weten dit allang. Zoals het Nederlandse gezin Zwerink bestaande uit Steven en Diana die met hun kindje leven van exotische bestemming naar exotische bestemming.

Ben je niet zo’n reiziger maar een enorme huismus? Ook dan kan een minimalistischer leven je goed doen. Je leest in dit verhaal hoe het leven in een tiny house écht is en welke lessen je hieruit kan trekken.

Zet je smartphone verstandiger in

Een van onze best gelezen stukken dit jaar ging over smarthoneverslaving. Als we onderzoeken mogen geloven is teveel gebruik maken van je telefoon net zo slecht als een sigaret. We raken erdoor opgebrand en het is maatschappij ontwrichtend, zei een oud-Facebooktopman.

Via reclames maar ook artikelen en boeken worden mensen opgeroepen de smartphone weg te leggen. Ook Wouter van Noort, tech-journalist bij NRC, schreef hierover een rits artikelen en later het boek Hallo is daar iemand? over onze obsessieve en overheersende bezigheid met het apparaat.

Hij beschreef de spelletjes die bedrijven in Silicon Valley spelen om ons zo verslaafd mogelijk te maken en zijn persoonlijke ervaringen. Erg herkenbaar, dat mateloos checken van je mobiel. Hij tipt: zet op het thuisscherm van je smartphone minder apps en wees je meer bewust als je ergens op klikt. Er zijn diverse apps die helpen een mindfull bestaan te leiden.

Relax

Als we de cijfers mogen geloven, tieren burn-outs welig. Gelukkig is daar iets tegen te doen. Niet zozeer minder werken, maar beter ontkoppelen. Vervelen is goed voor je creativiteit, en slechts zes minuten lezen in een boek vermindert aanzienlijk je stressniveau.

Net zoals een avond thuisblijven wanneer je echt geen zin hebt de deur uit te gaan. En een beetje lummelen is heel erg goed voor je, vertellen ervaringsdeskundigen. Waarom? Dat lees je hier.

Formuleer wat je wil bereiken

De vraag: wat wil ik? is niet eenvoudig te beantwoorden. De vraag: waar word ik gelukkig van? misschien al wat beter. In plaats van bedenken wat je komend jaar niet wilt doen, kan je beter een lijstje opstellen met zaken waarmee je jezelf wilt verrijken. Zoals meer tijd met je familie of aandacht besteden aan vrijwilligerswerk en de natuur. Zie je, de mens is niet gemaakt om alleen met zichzelf bezig te zijn: het is het contact met anderen waar we echt geluk uit putten.

Staat het leren van een nieuwe vaardigheden op je wensenlijst? Dan is gematigheid geen overbodige luxe. Enthousiast ergens in stappen, maar dat je goede voornemen van korte duur is. Elke week een paar uur aan iets besteden, blijkt effectiever. Hoe je dat aanpakt in zo’n vijf uur per week (ook als je het druk hebt) lees je hier. En vergeet niet: dat je alles kunt worden, betekent niet dat je alles moet zijn.

Zorg voor voldoende slaap

Slecht slapen is een kwestie van een mindset: geloof je dat het slecht voor je is? Dan heeft het dit effect op je woelen en draaien. Geloof je dat het prima kan, een avondje lastig te slaap vatten? Dan vallen de schadelijke effecten mee. The game is in the mind, en de rust in ’t koppie. Ook als dat betekent dat je er iets langer over doet om ’s avonds in slaap te vallen.

Ben je de volgende ochtend gaar? Bekijk dan de drie tips over hoe je het meeste uit je koffie haalt.

Dans

Het is gratis, makkelijk, heeft eindeloze gezondheidseffecten en maakt boven alles gewoon heel erg blij. Strompelde je afgelopen jaar door je dagen? Kies dan voor 2018 een ander ritme. Hier lees je welke hitjes en danspartners je kan uitnodigen in je woonkamer.

Wist je dat dansen één van de beste en makkelijkste oefeningen om de tweede chakra te openen en daarmee serieus psychologisch effect heeft?

Twee hemelsbrede vingers onder je navel zit het punt waar yogi’s het al eeuwen over hebben:  Wieg met je heupen en draai in het rond. Het reguleert je bloeddruk, hartslag, spieren, flexibiliteit en meer. En je geloof je hier niet in, dan heb je in ieder geval een potje gezweet.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.