Dit zijn de grote winnaars van de Oscaruitreiking 2019 - Vance

Nu aan het lezen

Dit zijn de grote winnaars van de Oscaruitreiking 2019

Dit zijn de grote winnaars van de Oscaruitreiking 2019

Afgelopen weekend was het zo ver: de 91e Oscaruitreiking. Ook in Nederland was de Oscaruitreiking te volgen. Zo’n 40.000 mensen zouden hun wekker hebben gezet om dit live te kunnen aanschouwen. Zie je door de bomen het bos niet meer en heb je eigenlijk geen idee wie er nu wat gewonnen heeft? We helpen je graag een handje met een duidelijk overzicht.

Beste film

Even werd gedacht dat de Oscar voor Beste film naar Roma zou gaan, maar uiteindelijk was het toch Green Book die in de prijzen viel. Andere genomineerden in deze categorie waren Bohemian Rhapsody, The Favourite, Black Panther, BlacKkKlansman, A Star Is Born en Vice.

Beste acteur

De Oscar voor Beste acteur ging naar Rami Malek, die de rol van Freddie Mercury vervulde in Bohemian Rhapsody. Daarmee liet hij Viggo Mortenson (Green Book), Christian Bale (Vice), Bradley Cooper (A Star Is Born) en Willem Dafoe (At Eternity’s Gate) zonder prijs zitten. Het is de eerste Oscar ooit voor Rami.

Beste actrice

De award voor deze categorie ging naar Olivia Colman voor haar rol als de koningin in The Favorite. Ook voor haar is het de eerste keer dat ze een Oscar wint.

Beste regie

Deze award ging naar Alfonso Cuarón, voor de film Roma. Een biografische film van de regisseur over zijn jeugd in Mexico City. Het is de eerste keer dat een Netflix productie een Oscar wint. Naast de Oscar voor Beste regie, won Roma ook de awards voor Beste buitenlandse film en Beste cinematografie.

Beste originele song

Ook in deze categorie won iemand voor de eerste keer het beeldje. Namelijk Lady Gaga, samen met Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt en Benjamin Rice voor het nummer ‘Shallow’ uit A Star is Born. Hoe kon het ook anders dat dit nummer in de prijzen viel.

Beste originele soundtrack

Ook Black Panther viel meerdere keren in de prijzen, onder andere voor de award voor Beste originele soundtrack. Daarnaast won deze superheldenfilm ook de Oscars voor Beste productie design én Beste kostuums.

Een grote winnaar spat er niet echt uit, maar de films die de meeste awards wonnen waren: Bohemian Rhapsody (Beste acteur, Beste film editing, Beste soundmixing en Beste sound-editing). Black Panther won drie awards, Green Book won er drie (Beste film, Beste originele screenplay en Beste acteur in een bijrol) en ook Roma ging met drie Oscars naar huis.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.