2. We verkiezen het boven slaap

Meer dan 60 procent van de respondenten geeft toe zijn email te checken tijdens het eten. Daarnaast zorgt werkmail ervoor dat ongeveer de helft van de mensen weleens ’s nachts wakker wordt om te kijken of er nog iets is binnengekomen. Een tip: maak het jezelf iets moeilijke door je telefoon op loopafstand te leggen of standje vliegtuig aan te vinken.

3. Social media is niet the way

Is er een alternatief voor email? Toen ondervraagden de keuze kregen tussen dit en andere communicatiekanalen, koos iets meer dan de helft voor het ouderwetse sms’je. 19 procent kiest voor een online programma zoals Slack of Google chat. Slechts 11 procent ziet zijn heil in social media, wellicht uit angst dat de grens tussen werk en privé dan nog diffuser wordt.

4. We zijn simpelweg verslaafd

Wat zou kunnen helpen om emails in onze vrije tijd onder controle te krijgen, zijn gemarkeerde emails die een antwoord vereisen. Waarom? Zo zou het makkelijker zijn om al het overige – minder belangrijke – te negeren. 14 procent wenst een meer hardcore alternatief van het blokkeren van werktijd buiten werktijd.

Opvallend zijn de grote verschillen in email voorkeuren: 37 procent van de participanten voelt zich juist productief en verbonden door op elk moment van de dag in te kunnen checken. Volgens het onderzoek is precies dat het grootste probleem: het bewijst dat sommigen al verslaafd aan onze 24/7 werk lifestyle.

Maar dat betekent niet dat het ook goed is voor ons. Een minderheid (20%) voelt zich dan juist overweldigd door alle input. Gek genoeg is dit positief: zij zijn nog niet zo verslaafd dat continu met werk bezig zijn normaal wordt gevonden. Dus ga zo door, en geef je grenzen aan. Of vraag je baas eens een ouderwets sms’je te sturen. Wedden dat je spontaan effectiever gaat werken?