Dit zijn volgens Reuters de meest innovatieve universiteiten van 2018

Nu aan het lezen

Dit zijn volgens Reuters de meest innovatieve universiteiten van 2018

Dit zijn volgens Reuters de meest innovatieve universiteiten van 2018

Reuters maakt ieder jaar een lijst met de 100 meest innovatieve universiteiten van dat jaar. De Amerikaanse Stanford University staat voor het vierde jaar op rij bovenaan. Maar ook Nederland doet het niet slecht: we staan maar liefst twee keer op de lijst.

De lijst identificeert en rangschikt universiteiten die het meeste doen op het gebied van geavanceerde wetenschappen, het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het aandrijven van nieuwe markten en industrieën. Stanford staat dus bovenaan. Die universiteit heeft dan ook een stabiele stroom aan patenten en research.

Op de tweede plaats staat MIT, gevolgd door Harvard University. De drie universiteiten staan daarmee al vier jaar op dezelfde plaats. De top vijf wordt afgerond door de University of Pennsylvania en de University of Washington. Daarmee is duidelijk dt de lijst gedomineerd wordt door Amerikaanse scholen.

Europa

Maar niet getreurd, want Europa doet het ook best goed. De eerste universiteit op de lijst buiten de Verenigde Staten is bijvoorbeeld de Belgische KU Leuven op nummer zeven. De Imperial College London staat op nummer acht.

Kijken we naar de landen die het het beste doen, dan staan de Verenigde Staten dus bovenaan met maar liefst 46 universiteiten in de lijst. Duitsland en Japan staan op een gedeelde tweede plek met ieder negen universiteiten. Zuid-Korea heeft er acht, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben er vier, Zwitserland heeft er drie. België, Canada, Israël en ons eigen Nederland hebben er allemaal twee, waarmee we op de zesde plek komen.

Die universiteiten in Nederland zijn de TU Delft op nummer 62 en de Leiden University op nummer 77.

Top van Europa

Reuters heeft echter ook een Europese lijst samengesteld, en daar doen we het veel beter op. wordt er gekeken naar het aantal meest innovatieve universiteiten per hoofd, dan doet ons koude kikkerlandje het namelijk best goed. We staan namelijk op plaats vier. België staat echter bovenaan, gevolgd door Zwitserland en Denemarken. De lijst wordt afgesloten door Ierland.

Op de Europese lijst staan dan ook maar liefst negen Nederlandse universiteiten. Het gaat onder meer om de TU Delft op nummer 12, de Leiden University op plaats 17, de TU Eindhoven op nummer 23, de Universiteit Utrecht op plaats 48 en de Erasmus Universiteit Rotterdam op plaats 58.

Verder staan ook de Universiteit van Amsterdam (59), de Universiteit van Twente (75), de Universiteit van Groningen (78) en de universiteit van Maastricht (94) op de lijst. Helemaal bovenaan op nummer een staat logischerwijs de Belgische KU Leuven.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.