Documentaire toont hoe Avicii (1989 - 2018) aftakelde en opkrabbelde

Nu aan het lezen

Documentaire toont hoe Avicii (1989 – 2018) aftakelde en weer opkrabbelde

Documentaire toont hoe Avicii (1989 – 2018) aftakelde en weer opkrabbelde

Of je zijn muziek nu leuk vindt of niet, Avicii (echte naam Tim Bergling) heeft zijn stempel gedrukt op de hedendaagse Electronic Dance Music (EDM). De Zweedse superster overleed afgelopen vrijdag in Oman aan een nog onbekende doodsoorzaak. Het werd de afgelopen jaren echter wel duidelijk dat roem en prestatiedruk hem parten speelden.

Avicii – wiens artiestennaam is afgeleid van het laagste niveau in de boeddhistische hel – begon ooit als een vrolijke, introverte 16-jarige jongen met het maken van muziek in zijn kamer. Hij bleek talentvol en al snel brak Bergling door met de nummers Seek Bromance in 2010 en Levels in 2011.

Grensoverstijgend

Wat hem zo bijzonder maakte, was dat Avicii pop en EDM én melodie en beats wist te combineren. Hij maakte in feite popmuziek, maar dan helemaal aangekleed met de hedendaagse beats. Hij was een van de eersten binnen de EDM die niet alleen binnen de dance-wereld, maar ook daarbuiten populair werd.

Dat Avicii populair was, zag je ook aan de reacties op zijn dood. Vrijdag werd er namelijk zo veel op zijn overlijden gereageerd, dat Twitter even plat lag. En ook bij optredens was duidelijk dat Avicii’s fanbase groot was: het veld voor het podium stond altijd vol.

Een belangrijk onderdeel van het zijn van een populaire dj en producer, is touren. En dat is exact waar het mis ging. Want hoeveel de Zweedse dj ook hield van het maken van muziek, zoveel hekel had hij aan optreden. Maar hij deed het wel, en veel ook. Uiteindelijk deed hij ruim 800 shows in het decennium dat hij actief was.

Aftakeling

In de documentaire Avicii: True Stories – in 2017 gemaakt door Levan Tsikurishvili en sinds eind maart te bekijken op Netflix – is precies te zien hoe het touren hem opbrak. Voor een optreden was hij ontzettend nerveus. Die zenuwen dempte hij met alcohol. Daar bleek hij uiteindelijk steeds meer alcohol voor nodig te hebben.

Het drinken begon enorme proporties aan te nemen. Ook is te zien dat Avicii last had van stress en paniekaanvallen. Uiteindelijk werd de populaire dj ook fysiek ziek. Tot twee keer toe werd hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis en in 2014 werden zijn galblaas en blinde darm verwijderd.

Pijnstillers

Maar Avicii ging door, zo is te zien in de documentaire. Hoewel hij met stekende maagpijn in het ziekenhuis is opgenomen, treedt hij de volgende dag gewoon weer op – terend op sterke pijnstillers. The show must go on, besluit hij als hij nog zichtbaar verzakt vanuit de auto een paar telefonische interviews doet om te vertellen dat hij ‘weer helemaal terug is.’

De documentaire maakt op die manier pijnlijk duidelijk hoe zwaar het leven als tourende dj nu eigenlijk is. Avicii verandert steeds meer in een leeg omhulsel van wat hij ooit was. En je ziet hoe hij steeds meer opkijkt tegen zijn volgende show. De documentaire maakt daardoor snel veel los: je kunt niet anders dan medelijden met hem hebben en hem smeken om te stoppen.

Uiteindelijk besluit Avicii zijn leven 180 graden te draaien, en ook dat is te zien in Avicii: True Stories. Hij stopt met drinken, focust zich op gezond eten en sporten en stopt in 2016 helemaal met touren. De reden? “Stress, paniekaanvallen en ziekte.”

Gelukkig

Avicii: True Stories eindigt met een beter beeld. Avicii zit op een eiland met een gitaar aan het water. Hij is weer rustig en maakt muziek. “Het maken van muziek is wat me gelukkig maakt”, plaatste hij destijds ook op sociale media. Dat herhaalt hij ook meermaals in de documentaire. Hij maakte dan ook een nieuw album en lijkt weer te genieten van het leven. We zien Avicii in een sereen en gelukkig beeld dat je iedereen gunt.

Helaas mocht het dus niet zo blijven. De Zweedse DJ werd vrijdag dood aangetroffen in een hotel in Omar. De politie zegt dat het niet om een misdrijf gaat en te weten wat er is gebeurd. Dat is echter nog niet aan het publiek bekend gemaakt. De DJ werd slechts 28 jaar.

Eerbetoon

Hoewel Avicii niet meer onder ons is, zal hij altijd blijven doorleven in zijn muziek. Zijn fans zullen het blijven draaien en we zullen nooit vergeten hoe deze Zweedse jongen zijn stempel op EDM drukte.

In de afgelopen dagen zijn er dan ook talloze eerbetonen uitgebracht, bijvoorbeeld door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Zij speelde op het carillon van de Utrechtse Domtoren drie nummers van de DJ. Het filmpje daarvan ging viral. 

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.