Het Amerikaanse Time magazine heeft Donald Trump verkozen tot Person of the Year 2016 en hij staat daarom nu op de cover van het tijdschrift. Het was te verwachten dat de kersverse president van Amerika is uitgekozen, maar toch is er kritiek op de keuze van Time.
Het afgelopen jaar is er natuurlijk veel gesproken over wie de nieuwe president van de VS werd. Vaak in de negatieve zin als het ging over de uitgesproken Trump. Maar dat weerhoudt Time niet van zijn beslissing. De Person of the Year gaat om de persoon die het meest zijn stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt, of dat nou positief of negatief is. Jozef Stalin en Adolf Hitler hebben namelijk ook ooit op de cover gestaan en dat zijn nou niet per se twee grote helden.
Dubbele betekenis?
Over de nazileider Adolf Hitler gesproken: Op social media gaat het in de rondte dat de pose die Trump aanneemt, zittend in zijn grote fauteuil, wel heel erg lijkt op een coverfoto van Hitler, ook voor Time. Trump kijkt net zoals Hitler toentertijd over zijn schouder met dezelfde doordringende blik. De cover van Hitler waar de vergelijking mee wordt gemaakt, is daarentegen niet de Person of the Year editie maar de april editie van 1941. Dit is dan ook de reden waarom niet veel mensen geloven in het feit dat de fotokeuze van Time een dubbele betekenis heeft.
Hmm… pic.twitter.com/vVQMg7Na4U
— David Weiner (@daweiner) December 7, 2016
Maar is dit toch niet een redactionele keuze geweest om Trump op deze manier af te beelden met de boodschap: laten we deze man niet verheerlijken nu dat hij president van de VS is ondanks zijn haatzaaiende uitspraken en zijn idee om onze democratie terug te dringen? Zou Time magazine niet opzettelijk deze foto hebben gekozen om aan te tonen dat het leiderschap van Trump eventueel kan leiden tot een nieuwe wereldoorlog?
Het zou kunnen, maar als we even naar de feiten kijken dan zijn Trump en Hitler niet de enige die zittend op de cover staan afgebeeld. Pierre Laval, oud Frans politicus, was ook afgebeeld op een fauteuil toen hij Time’s Man of the Year 1931 was. Bovendien werd in 1933 Hugh Johnson ook zittend op de cover gezet en in 1986 de Woman of the Year Corazon Aquino.
Duivels oortjes
Behalve de vergelijking met Adolf Hitler is het ook opgevallen dat de M van Time net boven het hoofd van Trump uitsteekt. De punten van de letter lijken nu net op een paar rode duivels oortjes. Over nagedacht, Time magazine? “Gezien de vorm van de letter M en de plek op de cover, komt het vaker voor dat de zogenaamde duivels oortjes tevoorschijn komen. Het overkwam Bill Clinton, George W. Bush en Hillary Clinton zelfs twee keer. Het is puur toeval”, zegt Time magazine.