Door deze 6 dingen ben je in no time ontspannen - Vance

Nu aan het lezen

Door deze 6 dingen ben je in no time ontspannen

Door deze 6 dingen ben je in no time ontspannen

Het leven kan soms best hectisch zijn. We ervaren allemaal wel eens momenten van stress, en zo nu en dan kan dit best motiverend werken. Maar genoeg is genoeg, en dan begint stress zijn tol te eisen op je lichaam én geest.

Chronische stress kan leiden tot een hoge bloeddruk, de vorming van cholesterol plaques op de vaatwanden en de kans op een hartaanval en beroerte verhogen. Maar ook kan het leiden tot het prikkelbare darm syndroom, een verzwakt immuunsysteem, en zélfs je DNA-level aantasten, waardoor je levensduur verkort wordt. Ja, écht waar. Het is niet niks.

Maar gelukkig hebben we altijd de wetenschap om op terug te vallen. Voordat je opgeslokt wordt door de nare gevolgen van stress, zijn er heel wat stappen die je kunt ondernemen om de rust te laten wederkeren. Hier zijn zes manieren om binnen no time zen te worden. Wetenschappelijk onderzocht, vastgesteld en bewezen.

1. Adem in, adem uit

Stress zorgt ervoor dat je minder diep en sneller gaat ademen. Gelukkig is je lichaam goedgelovig en hun je hem doen geloven dat je wél kalm bent, ook wanneer je dat niet bent. Dit doe je door simpelweg het tegenovergestelde te doen: langzamer en dieper ademen. Probeer gedurende vijf seconden zo diep mogelijk in te ademen, en adem vervolgens ook gedurende vijf seconden langzaam weer uit. Door je een tijdje op je ademhaling te focussen word je weer kalm en verlaag je tijdelijk je hartslag en bloeddruk.

2. Ga een blokje om

Het is bewezen dat ook maar de kleinste lichaamsbeweging er al voor een aanzienlijke vermindering van het stresshormoon cortisol kan zorgen. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat het beoefenen van bewegende meditatie zoals Tai Chi vergelijke voordelen oplevert. Een korte wandeling kan dus al helpen om je hoofd leeg te maken. Extra goed is het om je wandeling in een groene omgeving te doen.

3. Grijp een boek

Lezen is een geweldige manier om je lichaam en geest te ontspannen. Zes minuten lezen kan al helpen om stress met 68% te verlagen, je hartslag omlaag te brengen en je spieren helpen ontspannen.Wanneer je je gestrest voelt, pak dan eens een boek en settel je in die comfy stoel. Wanneer je leest, verdiep je je in een andere wereld en dit leidt af van datgene waar je onrustig van wordt.

4. Span je spieren (om ze erna weer te ontspannen)

Onbewust je spieren aanspannen is een veelvoorkomende reactie op stress. Toch zal het natuurlijk absoluut niet helpen om je te laten ontspannen. Wat je kunt doen wanneer je doorhebt dat je je spieren aanspant, is er zelf de controle over te nemen. Span je spieren enkele seconden aan, om ze vervolgens weer te ontspannen. Houd dit enkele seconden vast en werk stap voor stap door elk gedeelte van je lichaam, van top tot teen.

5. Zet een ontspannend deuntje op

Niet geheel verrassend, maar zo waar: langzame ritmes en klassieke muziek helpen om stress te verminderen en de hartconditie op de langere termijn te verbeteren. Rustgevende muziek heeft een (verrassing!) rustgevend effect op je welzijn. Dus kom maar op en laat de klanken geproduceerd door Mozart gauw je oren binnen dringen.

6. Omarm de stress

Stress hoeft niet altijd enkel een slechte zaak te zijn. Wanneer het niet aanhoudend is, zorgt het soms voor net dat extra zetje motivatie om dat uitgestelde project aan te pakken en die deadline te halen. Een recent onderzoek van Harvard toonde aan dat de deelnemers die werden verteld dat stress daadwerkelijk kan helpen om die lastige taken te voltooien, minder bezorgd waren en meer vertrouwen hadden de taak af te krijgen. Ook hadden ze fysiek gezien een voorsprong op de controlegroep. Hun bloedvaten bleven namelijk relaxed en in een veel gezondere toestand dan degenen die stress enkel als negatief zagen.

 

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.