Drie vrouwen in Europees Parlement dankzij voorkeursstemmen - Vance

Nu aan het lezen

Drie vrouwen in Europees Parlement dankzij voorkeursstemmen

Drie vrouwen in Europees Parlement dankzij voorkeursstemmen

We willen ook in Nederland meer gelijkheid wat betreft mannen en vrouwen. Zo ook in de politiek. Dankzij stichting Stem op een Vrouw wordt het voor iedereen een stuk duidelijker hoe jij er zelf voor kunt zorgen dat er meer vrouwen in de politiek komen. En dat heeft gewerkt: drie vrouwen die op een onverkiesbare plek stonden, hebben zoveel voorkeursstemmen gekregen dat ze alsnog een zetel krijgen.

Dat betekent dat het aantal vrouwen in de Nederlandse delegatie van het Europees Parlement van 34,6 naar 46,2 procent stijgt. Het gaat hierbij om Samira Rafaela (D66), Liesje Schreinemacher (VVD) en Kim van Sparrentak (GroenLinks). Samira Rafaela neemt hiermee de plaats in van Raoul Boucke, de nummer twee. Dat betekent dat zij de eerste Nederlandse afgevaardigde wordt in het Europees Parlement met een Caribische achtergrond.

Stichting Stem op een Vrouw

Nederland doet het al vrij goed wat betreft gelijkheid in veel sectoren, maar er zijn zeker nog wat verbeterpunten. Zoals in de politiek bijvoorbeeld. Stichting Stem op een Vrouw zet zich daarom in om de politieke representatie en emancipatie van vrouwen in de politiek te verbeteren.

In de Tweede Kamer is op dit moment slechts 31 procent vrouw, in de Eerste Kamer is dit 36 procent en van de gemeenteraden is dat 26 procent. Daarnaast strijdt stichting Stem op een Vrouw voor bredere politieke diversiteit.

Mannen in de politiek

Of er ook voorkeursstemmen speciaal naar mannen zijn gegaan, weet de stichting niet. Zij houden alleen de cijfers van de vrouwen bij. Voorzitter van de stichting, Devika Partiman, laat weten dat er voor zover zij weten geen mannen met voorkeursstemmen in het Europees Parlement komen. “Van VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie/SGP, PvdA en CDA weten we dat zeker.”

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.