Het is inmiddels twintig jaar geleden dat de wereld voor het eerst kennismaakte met een magisch jongetje genaamd Harry Potter. En na die twintig jaar krijgen we er nog steeds geen genoeg van. Met de boeken A Journey Through A History of Magic en A History of Magic kun je je honger naar meer informatie over deze magische wereld stillen.
De twee boeken zijn anders dan de meeste Harry Potter-boeken. Waar je over het algemeen leest over de avonturen van diverse karakters of je verdiept in de lesboeken van deze karakters, kom je nu meer te weten over de wereld zelf en hoe auteur J.K. Rowling deze geschapen heeft.
Wist je bijvoorbeeld dat de Steen der Wijzen ook in onze wereld vermeld wordt? Op de zogenaamde Ripley Scroll uit de zestiende eeuw staat zelfs uitgelegd hoe je deze kunt maken. En Nicolas Flamel, die de steen gemaakt zou hebben, heeft echt bestaan.
Beide boeken zijn ingedeeld in hoofdstukken over de lessen die Harry op Zweinstein krijgt. Denk dus aan toverdrankjes, astronomie en het verzorgen van magische dieren. In ieder hoofdstuk staat informatie over het vak, hoe het er in de echte wereld aan toe gaat en achtergrondinformatie over de leraren die het vak geven.
De twee boeken laten dus met name zien waar veel van de magische onderwerpen en voorwerpen uit de wonderlijke wereld van Harry Potter vandaan komen. En veel daar van blijkt dus echt te hebben bestaan. Natuurlijk zijn er ook een hoop legendes – zoals die over de eenhoorn en heksen – en religies in verwerkt.
Manuscripten en schetsen
Maar het leukste van alles is dat je ziet hoeveel moeite J.K. Rowling gedaan heeft om haar wereld zo echt mogelijk te laten lijken. Want een ding is zeker: deze vrouw moet uren in de bibliotheek hebben doorgebracht om al die informatie bij elkaar te sprokkelen.
In ieder hoofdstuk staan notities en schetsen van J.K. Rowling zelf. Wat direct opvalt is dat ze ontzettend goed kan tekenen. Maar ook dat ze behoorlijk wat aanpassingen gedaan heeft aan haar originele verhaal. Stukken zijn geschrapt, aangepast of uitgebreid. En dat kun je allemaal in haar notities en eerste manuscript zien.
Ook lees je haar eerste samenvatting van haar boek, in een brief die ze naar haar uitgever stuurde. De brief die meermaals werd afgewezen, maar uiteindelijk toch werd gevonden door uitgever Bloomsbury. De brief die aan de wieg stond van de afgelopen twintig jaar, waardoor we ons geen wereld zonder Harry meer kunnen voorstellen.
Verschillen
Zoals gezegd zijn er twee verschillende boeken gemaakt: A Journey Through A History of Magic en A History of Magic. De eerste is veel meer op kinderen gericht, met meer – prachtig ingekleurde – plaatjes en iets minder informatie. Wel zijn hier kleine opdrachtjes aan toegevoegd die kinderen zelf kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het maken van een eigen toverdrank die echt van kleur veranderd en het veranderen van de kleur van een bloem.
Voor volwassenen is er A History of Magic, die meer is vormgegeven als een grote encyclopedie. Het boek is groter en zwaarder, maar bevat voor het overgrote deel dezelfde informatie. De opdrachtjes zijn echter weggelaten en er is meer informatie toegevoegd. Voor volwassenen zal dit dan ook dé must-have zijn.
De beide boeken geven je een uniek inkijkje in de wondere wereld van J.K. Rowling, hoe deze ontstaan is en welke wortels haar verzinsels in de echte wereld hebben. Ze zijn echt onmisbaar op de boekenplank van iedere Harry Potter-fan.