DUO voldeed niet aan privacyregels door trackingsoftware in emails

Nu aan het lezen

DUO voldeed niet aan privacyregels door trackingsoftware in emails

DUO voldeed niet aan privacyregels door trackingsoftware in emails

Het blijkt dat Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zich niet aan de afspraken heeft gehouden en hiermee privacyregels heeft overtreden. De dienst heeft namelijk gebruik gemaakt van een trackingsoftware. Hiermee kon DUO tracken of studenten een belangrijke mail wel geopend hadden, maar dit gaat tegen de privacyregels in. Inmiddels wordt deze software niet meer gebruikt.

Trackingsoftware

DUO zelf geeft aan dat zij in de veronderstelling waren dat zij binnen de kaders van de wet handelden. Nadat de Volkskrant vragen begon te stellen aan de dienst, is DUO zelf naar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gestapt. Zij gaven aan dat het gebruik van de trackingsoftware hoogstwaarschijnlijk in strijd gaat met de privacyregels.

Een woordvoerder van DUO laat weten dat zij niet in een grijs gebied wilden blijven zitten en daarom helemaal zijn gestopt met het gebruik van de software. Ook geeft de dienst aan dat zij na de zomer in gesprek gaat met AP om te kijken hoe dit wel op een legale manier gedaan kan worden.

Bewijs

Volgens de privacywet AVG mogen trackingsoftwares niet meer op deze manier gebruikt worden. De informatie werd nu namelijk herleid naar één persoon. Dat betekent dat het bijvoorbeeld in een rechtszaak gebruikt kan worden als bewijs.

Daarnaast zou de ontvanger van een mail met trackingsoftware altijd geïnformeerd moeten worden. Als er iets in zou staan als ‘let op, we kunnen met een tracker zien of je dit leest of niet’.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.