Duurzaam drinken doe je zo: Dit bedrijf maakt rietjes die je na je drankje op kunt eten - Vance

Nu aan het lezen

Duurzaam drinken doe je zo: Dit bedrijf maakt rietjes die je na je drankje op kunt eten

Duurzaam drinken doe je zo: Dit bedrijf maakt rietjes die je na je drankje op kunt eten

Vroeger dronken mensen hun drankjes nog met een rietje gemaakt van – je raadt het al – rietgras. Inmiddels zijn wij erachter dat dit toch niet zo handig is en maken wij onze drinkrietjes van plastic. Maar laat er nu niets minder duurzaam zijn dan plastic afval. Om die reden kwam het bedrijf Loliware op het idee om eetbare rietjes te maken.

Lolistraw

Zodra je klaar bent met je drankje, gooi je je duurzame rietje niet weg maar eet je deze simpelweg op. De zogenoemde Lolistraw voelt aan als plastic, maar is gemaakt van een nieuw soort materiaal van zeewier. Het leuke aan dit materiaal is dat je het precies naar smaak in kunt richten. Zo kan je een lekker smaakje of zelfs bepaalde voedingsstoffen toevoegen.

Chelsea Briganti, mede-oprichter van Loliware, vertelt aan FastCompany dat de rietjes niet alleen duurzaam zijn maar ook een extra ervaring aan je drankje geven. “Je kunt je ijskoffie bijvoorbeeld met een vanille- of karamel rietje drinken.” Op deze manier wil Loliware een leuk alternatief bieden voor een verbod op rietjes. In plaats van een verbod biedt het bedrijf een duurzame optie aan die je drankje een leuke twist geeft.

Duurzaam

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf een leuk alternatief bedenkt op plastic producten. In 2015 creëerde Loliware een leer-achtig textielsoort met een fruitsmaakje en maakte hier kopjes van. Op deze manier laat het consumenten zien dat duurzaamheid leuk en makkelijk kan zijn.

Naast een alternatief voor plastic bekers, biedt het bedrijf nu ook het eetbare drinkrietje aan als alternatief voor de grote hoeveelheid plastic rietjes die dagelijks in de plastic soep belandt. Inmiddels bestaat zelfs 9 procent van de plastic soep in de Stille Ocean uit kleine plastic deeltjes zoals het drinkrietje. De Lolistraw is de perfecte duurzame optie hiervoor: het kan niet alleen worden opgegeten maar is ook afbreekbaar. Het materiaal breekt namelijk net zo makkelijk als een bananenschil af in de natuur. Als het rietje in de oceaan belandt, lost het simpelweg op.

De Lolistraw is op dit moment een Kickstarter project. Het rietje is nog niet zo goedkoop is als een plastic versie, maar valt wel in dezelfde prijsklasse als papieren rietjes en andere afbreekbare alternatieven. “Ons doel is om volgende jaar miljoenen rietjes te vervangen”, aldus Briganti.

Foto: Loliware

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.