Earth Overshoot Day: er is meer verbruikt dan de aarde kan leveren

Nu aan het lezen

Earth Overshoot Day: er is meer verbruikt dan de aarde kan leveren

Earth Overshoot Day: er is meer verbruikt dan de aarde kan leveren

Gisteren, op 29 juli, was het Earth Overshoot Day. Dat betekent dat er nu al meer verbruikt is dan wat de aarde in één jaar kan leveren. Nog nooit eerder is deze dag zo vroeg in het jaar geweest. Wereldwijd zijn er al meer natuurlijke hulpbronnen en voedsel verbruikt dan dat de aarde in 12 maanden kan opbrengen. En dat is zeker geen goed nieuws, het betekent namelijk dat we de rest van het jaar op ‘reserves’ leven.

Als je het op een andere manier bekijkt, verbruikt de hele mensheid bijna twee keer de aarde en al het voedsel en de hulpbronnen die het kan leveren.

Earth Overshoot Day

De organisatie Global Footprint Network bestempeld deze dag als ‘Earth Overshoot Day’. Vorig jaar kwam het nog iets later, namelijk op 1 augustus. Elk jaar lijkt deze dag iets vroeger te komen. De eerste keer dat deze dag voorkwam, was in 1970. Toen was het op 29 december.

De ontbossingen, bodemerosie en de CO2 in de atmosfeer zorgt ervoor dat er minder biodiversiteit op de aarde is. Dat is slecht nieuws, want op een gegeven moment houdt dat helemaal op.

Nederland

Robert Klijn van consultancybureau Fair Impact, dat verbonden is aan Global Footprint Network, laat weten dat het onduidelijk is hoe ver we kunnen gaan met het vergroten van onze afdruk.

Wanneer we alleen naar Nederland kijken, is er eigenlijk nog slechter nieuws. “Als iedereen als een Nederlander zou leven, zouden we 2,9x de aarde verbruiken”, aldus Robert aan de NOS. Hij legt uit dat dit onder andere komt doordat we zoveel energie verbruiken. “Laptops, auto’s, de koelkast, telefoons, het telt allemaal op.”

Er is wel een klein lichtpuntje, want sinds 2008 doen we het als Nederlanders iets beter. Als we met z’n allen nu nog iets meer proberen te doen tegen de uitstoot van CO2, door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken dan de auto, of door een dag in de week minder vlees te eten, komen we samen al een heel eind.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.